Prema istraživanju objavljenom u studenom 2015. godine atletika kao sport postaje sve popularnija na prostoru bivše države i već se nalazi na četvrtom mjestu odmah iza nogometa, košarke i rukometa. Taj pozitivni trend atletike nije slučajan jer radi se o bazičnom sportu koji je raznovrstan, dinamičan, sveobuhvatan, atletika je posebna i ona je jedinstvena. Svaka od disciplina atletike djeluje ne samo na razvoj pojedinih sposobnosti, već isto tako i na cjelokupni psihofizički status čovjeka i zato atletika s pravom nosi naziv Kraljica sportova. Međutim, sve unaprijed napisano o atletici primjenjuje se u nekom drugom svijetu koji razumno vrednuje svoje sportove. Za Bjelovar atletika je predmet sprdnje, sport jednog čovjeka, pokusni kunić kojem mjere vrijeme koliko dugo može izdržati bez zraka pod vodom, ali je i sport kojeg u zadnje vrijeme varaju i podcjenjuju.

MOŽE LI BOLJE OD OVOGA

Atletika je uz NK Bjelovar najstariji sportski kolektiv u Bjelovaru. Tokom svoje bogate povijesti dres s državnim grbom nosilo je 36 bjelovarskih atletičara koji su ostvarili 15 državnih rekorda i koju su atletskom klubu Bjelovar donijeli 521. medalju s državnih natjecanja. Međutim, prošle godine atletski klub Bjelovar ostvario je svoje povijesne uspjehe. Srušeno je 18 klupskih rekorda, u HALS-u je ostvarena 51. pobjeda, prošle godine klub je na državnim prvenstvima osvojio šest medalja, po prvi puta u svojoj povijesti osvojio je tri prva ekipna mjesta i to u konkurenciji mlađih juniorki, mlađih juniora i seniora. Mlađe kadetkinje i kadetkinje prošlu sezonu završile su kao četvrte, seniorke i starije juniorke bili su treće, a klub je u sveukupnom poretku i konkurenciji od 27 najboljih atletskih klubova u Hrvatskoj sezonu završio kao četvrtoplasirani. Može li bolje od ovoga!

GODINA ZA PAMĆENJE

‘Barabe jedne, ovakvog čovjeka ste našli da falsifikujete’. Ova popularna rečenica iz kultnog filma Maratonci trče počasni krug sjajno bi se mogla uklopiti u stvarnost atletskog kluba Bjelovar. Naime, upravo u godini svojih najvećih uspjeha, u godini kada se klub okitio rekordima, brojnim medaljama, u vrijeme kada atletika velikim koracima grabi naprijed i u godini kada klub ima najveći priljev novih sportaša, grad Bjelovar je odlučio prevariti i obezvrijediti svoju atletiku.

Sve je počelo tako što su atletski klub istjerali iz prostorija na drvenom Gradskom stadionu, a kako im se već godinama baca pijesak u oči s izgradnjom atletske staze, sad im više nitko ni ne želi popraviti ni malu tartan stazu na Sokolani koja je u očajnom stanju. Pored toga, bjelovarski atletičari su najneuredniji sportaši jer treniraju u prašini Gradskog stadiona i jedini se oni u Bjelovaru nemaju gdje otuširati poslije treninga tako da kućama odlaze kao radnici s ciglane. Gradskim ocima to je očito bilo jako smiješno pa su im kao Forrestu Gumpu obećali upravljanje nad starim Gradskim stadionom, ali ubrzo zatim tu su odluku uz obilan smijeh preimenovali u ‘Ma, šalili smo se, Forrest’. No, tu nije kraj mukama bjelovarskoj djeci prašine. Naime, baš u godini svojih najvećih uspjeha grad Bjelovar je okrenuo leđa Kraljici. Usprkos sjajnim rezultatima atletski klub je skinut s liste prioritetnih sportova na kojoj se sada nalazi NK Bjelovar kao zadnji u nekoj smiješnoj trećoj ligi, RK Bjelovar koji gradske novce troši na dovođenje stranih rukometaša i ŽRK Bjelovar koji jedini zaslužuje status prioritetnog sporta, međutim, ŽRK je tek samo jednu godinu na vrhunskoj razini.

NAPOKON MUŠKO PRIZNANJE

Nakon svega, iako zvuči malo patetično, međutim, stručnjacima iz gradske Sportske zajednice ovom prilikom po prvi puta može se stisnuti ruka i kazati ‘bravo’. Ne zbog odluke kojom su obezvrijedili i ponizili atletiku, nego zato što su po prvi puta muški priznali.

– Atletika je maknuta iz prioritetnih sportova kako bi pri raspodjeli ostalo što više novaca za ŽRK Bjelovar za kojeg smo procijenili kako bi i ove godine mogao napraviti sjajni rezultat i kako bi se mogao plasirati na jedno od europskih natjecanja. Što se tiče atletike, ništa se posebno nije dogodilo. Ona je prebačena među deset udruga od interesa za grad Bjelovar i neće primati ništa manje novaca – kazao je Alen Kiđemet, tajnik Sportske zajednice grada Bjelovara.

Da, da, vjerujemo, vjerujemo!!! Pa, ako je tako zašto onda nisu maknuli NK Bjelovar ili RK Bjelovar u tu drugu skupinu u kojoj im se baš ništa neće dogoditi. Međutim, kako bi ubuduće ovce bile na broju i vukovi siti najpametnije bi bilo da grad Bjelovar osnuje ‘Rukometnu sportsku zajednicu’ i da osnuje ‘Običnu sportsku zajednicu’, pa neka se vukovi i ovce sami između sebe u svojim ‘zajednicama’ bore za koju kunu više.