Zašto da građevinsko zemljište u velebnoj Poslovnoj zoni Laminska u Štefanju trune godinama čekajući investitore koji nikako da u punoj mjeri prepoznaju sve prednosti ulaganja u idiličnoj općini Štefanje, kada istodobno tamošnji poljoprivrednici naprosto žude za kvalitetnim i okrupnjenim poljoprivrednim zemljištem, zdrava je logika kojom bi se svaki razuman načelnik vodio, a Ivo Emić svakako pripada toj skupini. Stoga i ne čudi što se već godinama, slikovito rečeno, ore velik dio Poslovne zone Laminska, a država doslovno potiče poljoprivrednike isplaćujući im poljoprivredne poticaje.

Poticaji 41 tisuća, najam 15 tisuća

Naime, suprotno ustaljenom mišljenju, poljoprivreda može biti vrlo profitabilan posao, pogotovo ako su ulazni troškovi niski. Primjerice, ako po iznimno povoljnoj cijeni dobijete na korištenje državno zemljište, usto na njega uživate pravo prvokupa, a natječaji su rijetki i objavljuju se na štrumpfovski način, dakle morate biti jako dobri da biste ih uopće uspjeli vidjeti, sva je prilika da ćete lakše uspjeti poslovati s dobiti. Rijetku sreću da se domogne državnog zemljišta po povoljnoj cijeni imao je tako, kakve li slučajnosti, aktualni zamjenik i stranački kolega načelnika, HDZ-ov Silvestar Štefović. Tako Štefović uživa najam od 18-ak hektara državnog zemljišta, za što godišnje izdvaja, po riječima stranačkog kolege i načelnika Ive Emića, deset do 15 tisuća kuna.

– Sve je po zakonu – odmah se nadovezuje načelnik Emić, iako mu pitanje zakonitosti nismo ni postavili, pa nastavlja da je procjenu vrijednosti zemljišta radilo Ministarstvo financija. Dodaje i da se ne sjeća kada je raspisan posljednji natječaj za tu zemlju, ali kaže da je bio objavljen na internetskim stranicama općine te obješen na općinskog oglasnoj ploči.

 Naknadno sjećanje

Pa nas zove pola sata kasnije i, nakon što smo mu rekli da smo „pročešljali” internetske stranice općine ne naišavši na oglas, ponovi da je sve po zakonu, a da je oglas objavljen na oglasnoj ploči općine.

– Ali znate, kod nas vam se nemaju običaj javljati za zemlju oni koji ju ne obrađuju – dodaje načelnik i govori da Štefović, kao i drugi poljoprivrednik koji u zoni obrađuje manju površinu, M. Imbrišak, spomenutu zemlju obrađuju još od 1997. godine, kada je natječaj raspisala Bjelovarsko-bilogorska županija kojoj je tada na čelu bio, što je čista koincidencija, HDZ-ov Marijan Coner.
– Nema to veze s političkom pripadnošću – lakonski odgovara Emić. Dodaje i kako će nam poslati mailom ugovor Općine i OPG-a Silvestara Štefovića, no pogađate, mail nam nije pristigao.

Sukob interesa?

Međutim, prema našoj računici, OPG Silvestar Štefović po hektaru prima oko 2,5 tisuće kuna, odnosno godišnje oko 47 tisuća kuna poticaja, a prema načelnikovim riječima, najam plaća 10 do 15 tisuća kuna. Nije to nimalo loša računica, pogotovo s obzirom da je zemlja jedina sirovina koja se ne može stvoriti, nego je ograničena.

A, kada bi se natječaji za spomenuta zemljišta „stavili na tržište”, odnosno kada bi Općina u maniri dobrog gospodara na sav glas najavljivala da ih daje u najam, možda bi se na natječaje javio i netko tko nije iz vladajuće koalicije, odnosno netko tko nije dužnosnik iste te općine.
A, upravo činjenica da je Silvestar Štefović politički dužnosnik, te se na njega odnosi i Zakon o sprječavanju sukoba interesa, ovoj situaciji daje dodatni moment. Naime, prema slovu zakona, svaki puta kada dužnosnik stupa u poslovni odnos s tijelom lokalne samouprave u kojem obnaša dužnost, dužan je zatražiti mišljenje Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. Štefović ga nije zatražio niti kada je postao dužnosnik, a niti kada je postao nositelj OPG-a.

– Nije na meni da odlučujem jesam li u sukobu interesa ili ne, nego na Povjerenstvu, ali ugovor je sklopljen u vrijeme kada ja nisam bio dužnosnik – pravda se Štefović. Kako je on propustio zatražiti mišljenje Povjerenstva, mi smo to učinili, no do zaključenja broja nismo dobili odgovor, pa ćemo ga objaviti kada nam stigne.

No, da je Štefović u potencijalnom sukobu interesa svjedoči nedavni primjer Općine Martinska Ves. Tamošnji načelnik Stjepan Ivoš, naime, stupio je u poslovni odnos s OPG-om u vlasništvu oca njegova zamjenika Roberta Pokasa, a također je riječ o davanju poljoprivrednog zemljišta u zakup. Prema mišljenju povjerenstva, i jedan i drugi u trenutku kada su stupili u poslovni odnos, propustili su zatražiti mišljenje Povjerenstva te su na taj način prekršili Zakon o sukobu interesa. Dakako, treba ponovno naglasiti da Silvestar Štefović, u trenutku kada je OPG-a njegova oca dobio u najam poljoprivredno zemljište, nije bio dužnosnik. No, jednako tako, u trenutku kada je postao zamjenik načelnika, stupio je u poslovni odnos s Općinom po prvi puta, a drugi put kada je postao nositelj svoga OPG-a.   (ik)