Nakon brojnih presuda za prijevare ili neka druga kaznena djela koja su, što neažurnošću naših sudova ili zahvaljujući odvjetničkoj umješnosti otišla u zastaru, sličnu je pravnu blagodat osjetio i Stjepan Dekalić Kvaka (57) iz Gornjih Plavnica. Osim osobne zadovoljštine, u džepu mu je ostalo i 800 kuna koje je već „otpisao“, za plaćanje kazne i sudskih troškova zbog toga što je 1. prosinca 2012. u Zvijercima oko 12.30 sati pregazio perzijsku mačku Leu, koja je neočekivano iskočila iz dvorišta jedne od obiteljskih kuća. Premda je za njenu vlasnicu utvrđeno kako nije “poduzela mjere da Lea ne izađe na cestu“, Dekalića su istoga dana oko 14.35 u njegovoj kući na temelju svjedočenja očevidaca pronašli policajci i napravili alkotest na kojem je sa 0,74 promila „pao“.

Alkotest u kući

-Toga dana sam vozio susjedu na posao. Brzina nije bila veća od 50 kilometara na sat i odjednom je pod auto podletjela mačka. Nisam se zaustavio, već nastavio vožnju misleći kako je ipak nisam pregazio, no samo dva sata kasnije u dvorište su mi pristigli policajci koji su napravili temeljitu istragu, uključujući i alkotestiranje. Istina, na povratku kući svratio sam samo u gostionicu „Kod Pere“ i popio pivo, kod kuće još nešto gemišta, ali sve se to događalo nakon „nesreće“. Mačka je tako brzo izletjela pred automobil da nisam stigao ni zakočiti. Možda sam ipak trebao stati i pozvati hitnu – pomalo ironično će Kvaka, dodajući kako bi se, da je primjetio ozlijeđenu Leu, sigurno zaustavio i pokušao pomoći.

Temeljita istraga

Prisjećajući se cijelog očevida kazat će kako su policajci zaista revno obavili svoj posao. Mjerenje je napravljeno po svim pravilima struke, uz to je naznačeno kako je vrijeme bilo „oblačno, vidljivost dobra, a kolnik prekriven suhim, hrapavim i mjestimično oštećenim asfaltom“. Ali ni u tome nisu pronađene olakotne okolnosti jer je Kvaka napustio mjesto nesreće. U redu, riječ je o ozbiljnom prekršaju koji, bez obzira o komu ili čemu se radi, mora proći uobičajenu proceduru, što su naši policajci odradili prema svim potrebnim uzusima.
I sada dolazimo do tipično hrvatskog pravosudnog problema koji, bez obzira na možebitnu banalnost, u nekim slučajevima može poprimiti drugačije konotacije, ali i posljedice. Naime, nakon što je bjelovarski Prekršajni sud 3. siječnja 2013. presudio kako je vlasnica mačku Leu ostavila bez nadzora zbog čega je istrčala na kolnik i našla se pod kotačima Dekalićeva automobila i izrekao joj novčanu kaznu od 300, a vozaču 600 kuna, uključujući i 180,00 kuna sudskih troškova, u travnju 2015. okrivljenici su uložili žalbu Visokom prekršajnom sudu. Nakon toga predmet je vraćen na ponovni postupak i odlučivanje, ali su u međuvremenu već prošle četiri godine nakon kojih prekršajni progon zastarijeva.

 Bez kazne

Premda mu je svjedobno prijetila poprilično realna opasnost kako će možda postati prvim Hrvatom koji će zbog podlijetanja mačke pod kotače automobila platiti kaznu, teže je podnosio dolaske na kavu u omiljenu gostionicu gdje su ga „stari gosti“, saznavši za razmjere njegova „slučaja“, pozdravljali mijaukanjem. Tako je dobio i novi nadimak Micica koji, kao i sam sudski epilog, pomalo odlazi u zastaru.