S blagdanom Velike Gospe mnoge će župe u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji doživjeti promjene. Biskup Vjekoslav Huzjak upravo je objavio koje svećenike od tada razriješava službe u njihovim župama, koje imenuje u iste, a koje premješta, i to, kako već biva sa crkvenim odlukama, bez ikakvih javnih objašnjenja. Za potrebe ovog članka mi smo oko bacili samo na župe i župnike iz bjelovarsko-bilogorskog kraja.

Tako doznajemo da je dosadašnji dekan Cirkvenskog dekanata i župni upravitelj župe Presvetog Trojstva u Rovišću Mihill Gojani razriješen službe i imenovan župnikom u Dubravi, dok na njegovo mjesto iz Dubrave stiže dosadašnji dekan Vrbovečkog dekanata Stjepan Šprajc. Mato Šarić, dosadašnji župnik župe svetoga Stjepana prvomučenika u Štefanju, razriješen je službe i imenovan je župnikom župe svetoga Mihaela Arkanđela u Zrinskom Topolovcu i, kako doznajemo od vjernika, obznanio je kako do preseljenja misa nema jer je na godišnjem.

Brunovićevo “ukazanje”

Svećenik iz Zrinskog Topolovca Milan Kerš razriješen je službe i upućen na godinu dana stanke, što znači da će i dalje biti na biskupovoj brizi, samo će se naknadno utvrditi gdje točno, a koliko čujemo, iz stare župe se ne da do posljednjeg trena. U njegovom kraju komentiraju kako se takva biskupova odluka mogla i očekivati jer je spomenuti župnik bio previše sklon, u najmanju ruku, čudnim potezima pa je, primjerice, znao i po sat vremena zakasniti na sprovod.

No, znakovito je i tko je stavljen na njegovo mjesto jer je Kerš živio u možda najtrošnijem i najneuređenijem župnom dvoru kada su naši crkveni prostori u pitanju. Nekadašnji grđevački svećenik Mladen Benko, koji je već duže vrijeme na oporavku bio u župi u Rovišću, aktualnim biskupskim dekretom dobio je produženje oporavka ali u župi u Miholcu, zbog očito i dalje poljuljanog zdravstvenog stanja. Zato se u službu misteriozno vratio, baš kao što je iz nje prije otprilike godinu dana i nestao, Krunoslav Brunović.

No, ovaj mladi svećenik nije vraćen u samarički kraj, gdje je prije stolovao, već je imenovan župnikom župe svetoga Martina biskupa u Velikoj Trnovitici i župnikom župe Sveta tri kralja u Staroj Ploščici. Tamo je zamijenio Tomislava Fridla koji je razriješen službe i stavljen na raspolaganje Ravnateljstvu hrvatske inozemne pastve u Zagrebu. U Štefanje je pak iz Kapele premješten Mirek Hrvojić.

Novi vikar

Biskup Huzjak odlučio je promijene unijeti i u sebi bližim redovima. Tako je tajnika Biskupije Dejana Tota postavio za upravitelja župe svete Marije Magdalene u Kapeli. Dosadašnjeg župnog vikara župe svete Terezije Avilske u Bjelovaru Damira Burlića, imenovao je župnikom u Carevdaru i ravnateljem tamošnjeg Biskupijskog pastoralno-duhovnog centra. U Bjelovar na njegovo mjesto pak stiže Josip Benko, koji je dužnost župnog vikara do sada služio u Vrbovcu. Mladomisnik Mihael Hertarić imenovan je župnim vikarom župe svetoga Vida mučenika u Vrbovcu.