Bjelovarsko-križavački biskup Vjekoslav Huzjak uoči blagdana Uskrsa vjernicima i svim ljudima dobre volje uputio je uskrsnu čestitku. Istaknuo je kako je Uskrs prijelomni događaj u povijesti ljudskoga spasenja i vrhunac Božje zauzetosti za čovjeka, događaj kojim je Bog čovjeku darovao „nadu protiv svake nade“ i sigurnost u pobjedu života nad smrću.

– Vjernički je stav u svim vremenima bio izazov i svojevrsna kušnja za sve one ljude koji su tražili odgovore na temeljna ljudska pitanja izvan svega onoga što nudi Bog. I danas smo svjedoci mnogih napora modernog čovjeka u tom smislu. Danas se, uglavnom, traži lagodnost i bezbrižnost, često ne vodeći računa o tome da to uzrokuje trpljenje, tjeskobu i beznadnost mnogih ljudi, onih koji su daleko, ali i onih koji su blizu nas. Papa Franjo neprestano nas poziva na brižljivu pažnju prema svakom čovjeku kao i prema svemu stvorenomu i to na temelju brižljivosti koju nama pokazuje Bog u Isusu Kristu.

Ukazujući na prisutnu sebičnost i samodostatnost biskup Huzjak poziva i na strpljenje u odnosu jednih prema drugima, ali i prema samima sebi.

 – Ovo vrijeme pandemije pokazalo je, kako u svijetu tako i kod nas, kako malo imamo strpljenja sami sa sobom i s drugim ljudima. Koliko je tjeskobe i nelagode izbilo u trenucima kad su obitelji morale ostati zajedno u kući, koliko osjećaja nemoći kad se nismo mogli kretati kud smo htjeli, kad nismo mogli kupovati ili ostvariti druge redovite navike svoga života. To se često pokazalo u otresitosti, nestrpljenju pa čak i u agresivnosti koja je upućivala na duboki nemir i nesigurnost u čovjeku. Ipak je izbila na vidjelo i silna želja biti blizu onih koji su nam dragi što nas je često motiviralo na strpljivost i ustrajnost u pridržavanju mjera jer smo svojima željeli dobro, a ne zlo. I svemu tome se još ne nazire kraj. Ova, kao i sve druge nedaće života, bilo osobnog bilo društvenog, poziv su na naše promišljanje kako se s njima suočiti i kako ih živjeti, a da pritom ne naudimo niti sebi niti bližnjima. Križ Kristov i uskrsnuće od mrtvih pokazuju nam put kojim nam je ići, strpljivo i ustrajno, do kraja. Neka svjetlo Kristove pobjede nad zlom, grijehom i smrću obasja vaše živote da strpljivo nosite svoj i križeve braće te tako postanete dionici Kristova uskrsnuća u kojem prepoznajemo ostvarenje svega onoga za čim čovjek teži u svome ovozemaljskom životu. U tom duhu želim svima sretan i blagoslovljen Uskrs i sve uskrsne blagdane – stoji uz ostalo u uskrsnoj poruci biskupa Huzjaka.