Natjecanjem 2. kola pod nazivom „Bilogorsko kolo“, nastavilo se dvanaesto izdanje Hrvatskog kuharskog kupa, festivala u cjelinu povezanih pet kulinarskih manifestacija koje se na zadane teme održavaju diljem Hrvatske. U prekrasnom ambijentu Vinarije Coner nadomak Bjelovara održalo se ovog utorka i srijede (21. i 22. ožujka) “Bilogorsko kolo” u organizaciji novoosnovane Udruge kuhara i slastičara Bilogore kojoj predsjeda Erich Glavica. Natjecatelji su imali zadatak pripremiti svečane hladne plate od smuđa i šarana i svježeg sira, toplo glavno jelo s prilogom od svinjskog filea, a slastičarsko umijeće pokazali su kod pripreme deserta od oraha, meda i šljiva. I to sve za 12 osoba. Nezahvalan zadatak ocjenjivanja jela pripao je eminentnim kuharima, članovima Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza, Miroslavu Dolovčaku, Vladimiru Balentu, Gostimiru Dragiću i Zlatku Sedlaniću.

Bilogoraca nije bilo na tronu

U dvije od tri kategorije, te posljedično i u ukupnom poretku, pobijedila je mlada kuharica iz Vinkovaca, Ana-Maria Stanković kojoj je pomagao Marko Kovačević. Da ne pobijedi u sve tri kategorije, spriječio ju je Marin Pozder s pomoćnikom Stjepanom Prašnjakom iz varaždinskog restorana Bedem, koji je pripremio najbolji desert te sveukupno zauzeo drugo mjesto. Trećeplasirani u ukupnom poretku bio je Antonio Bukvić i njegov pomoćnik Tomislav Sabolić iz Party d.o.o. iz Koprivnice.

Iako zamišljen i realiziran u natjecateljskom formatu, Hrvatski kuharski kup prije svega je mjesto susreta kuhara i slastičara iz svih krajeva Hrvatske i odlična platforma sa afirmaciju mladih kuhara, stjecanja novih kulinarskih znanja i vještina te razmjena iskustva. Osim svekolike afirmacije kuhara i struke te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva i hrvatskih proizvoda, cilj mu je prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude. U sklopu svečane večere, na kojoj su uzvanici imali priliku kušati ova mala kulinarska remekdjela, prezentirana su i tradicionalna jela Bjelovarsko-bilogorske županije.