Na imanju obitelji Šapić u Puričanima pored Bjelovara ovog kolovoza održat će se radionica za glumce, studente i profesionalce koji će pod stručnim vodstvom usavršavati i nadograđivati već stečena teoretska i praktična glumačka znanja. Voditelj radionice koja će se održati pod pokroviteljstvom Erste banke je Bogdan Diklić, poznati bjelovarski glumac s višegodišnjom beogradskom kućnom adresom, a pomagat će mu i Bobo Jelčić, Boro Stjepanović, Darko Novalić i Helena Petković, voditeljica Umjetničke udruge Koreut, organizatora radionice. Sudeći prema uglednim imenima, Puričani će od Velike Ciglene preuzeti palicu “bilogorskog holivuda”, a ova neuobičajena radionica upravo će zahvaljujući glumačkoj kremi pridonijeti daljnjoj turističkoj promociji bilogorskog kraja.

– Za Bjelovar smo se odlučili prvenstveno zbog toga što je to rodni kraj Bogdana Diklića. Usto, naišli smo i na veliko razumijevanje Grada Bjelovara čiji nam je uprava pružila logističku potporu, kao i hotela Central koji će također pomoći u realizaciji radionice. Što se tiče izletišta Vinia, tražili smo mjesto koje bi bilo pomalo izolirano, a opet dovoljno blizu gradu i tamo smo pronašli idealne uvjete za održavanje radionice. Smještajni kapaciteti su izvrsni, postoje radni prostori u sklopu imanja koji su nama nužni, restoran, idilična priroda… Također, gospodin Šapić nam je u svakom smislu izašao u susret i njegova velika želja da nam pomogne u realizaciji radionice nam izuzetno puno znači – kazala je organizatorica Helena Petković.

Nadgradnja BOK-a

Uz Diklića kao jednog od najpoznatijih glumaca u regiji, već se počelo šuškati i o dolasku ostalih megazvijezda poput Rade Šerbedžije i Mikija Manojlovića, no za te informacije nismo uspjeli dobiti povrdu. Ako glumačka radionica zaživi, bit će to svojevrsna nadgradnja Bjelovarskih odjeka kazališta, tradicionalne bjelovarske kulturne manifestacije koja je odavno nadišla bjelovarske granice. Sâma radionica ograničena je maksimalno 12 sudionika, a obuhvaćat će tri cjeline: scensku aktivnost i njezine pokretače, ulogu te scenski govor. Svaka cjelina podijeljena je na nekoliko podcjelina te sadrži vježbe i praktične zadatke. Pored toga, cilj radionice je stvaranje platforme za razvoj mladih talenata, te unapređenja već postojećih znanja kazališnih profesionalaca. Cijena radionice, zahvaljujući među ostalim i Erste banci, iznosi tek 2.300 kuna, u što je uključen puni pansion, dakle noćenje s tri obroka na imanju obitelji Šapić. Iz Erste banke javljaju da tradicionalno podržavaju kulturna događanja te da su samo lani za razne humanitarne, kulturne i sportske projekte izdvojili oko 8,5 milijuna kuna.