– Otišla sam u ožujku 2012. godine zbog toga što više nisam mogla trpjeti nepravdu, zapošljavanje podobnih i Zakon o radu koji štiti samo poslodavce. Zasada sam tu, ali ne mogu reći da se neću vratiti. Tko zna, možda jednog dana… Sve mi je ovdje predivno; od posla, mjesta gdje živim, prirode, ljudi. Mogućnosti su nebrojene i osjećam da mogu što hoću, a najbolje mi je to što se ovdje doista najviše cijene upravo radi i trud – kaže Eva Pemper, koja je u svojoj 30-oj godini iz Klokočevca pored Bjelovara doslovno odselila na drugi kraj svijeta, u Novi Zeland. Tamo je u srpnju prošle godine dobila stalno prebivalište, a radi kao enolog. Bila je, kaže, neopisivo tužna što je morala napustiti Hrvatsku, ali nakon fakultetske diplome i tri godine gorkog iskustva s hrvatskim poslodavcima nešto se u njoj prelomilo.

Evina priča jedna je od sve češćih priča novog vala hrvatskih iseljenika, pri čemu valja istaknuti da ne odlaze samo mladi i obrazovani, već i osobe u zrelim godinama, poput primjerice uglednog bjelovarskog ortopeda Darka Kirinčića, koji je potkraj prošle godine odselio u Njemačku. Nije to bio njegov plan – upravo suprotno, želio je dočekati mirovinu u bjelovarskoj bolnici, no njegovu odlasku vjerojatno su presudile mnogobrojne reforme hrvatskog zdravstva koje redovito zagorčavaju ne samo život pacijenata, već i njihovih liječnika.

Podravci ostaju kod kuće

Prema službenim statistikama Ministarstva unutarnjih poslova, s područja Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednje dvije godine, dakle tijekom 2013. i 2014. godine, iselilo je oko dvije i pol tisuće stanovnika, odnosno nešto više od dva posto stanovništva. Ako ćemo vjerovati službenim podacima, ispada da se žitelji naše županije ipak nešto manje od prosjeka odlučuju za napuštanje Hrvatske. Štoviše, iznad nas su brojne županije – od Ličko-senjske, koja s 4,34 posto predstavlja županiju čije stanovništvo u najvećem postotku “bježi van”, preko nama susjednih Sisačko-moslavačke i Virovitičko-srijemske, sve do “morskih” županija poput Šibensko-kninske, pa čak i Zadarske. Ipak, u našemu susjedstvu dvije su županije ( Koprivničko-križevačka i Zagrebačka) čiji su stanovnici u mnogo manjoj mjeri “pakiraju kofere” od Bilogoraca. Jednako tako, valja uzeti u obzir da je riječ o službenim podacima, u kojima nisu evidentirani svi oni koji više ne žive u Hrvatskoj, a još uvijek se nisu “ispisali” iz evidencije MUP-a.