Nove zakonske odredbe koje traže uvrštavanje svih troškova ustanova i institucija u vlasništvu gradova i općina, kao i projekata u kojima sudjeluju kao partneri, uzrokovalo su povećanje svih proračuna za 2016. godinu. Proračun Bjelovarsko – bilogorske županiji tako je narastao za više od stotinu milijuna kuna i on je rekorder, no to se moglo i očekivati jer je Županija vlasnik svih srednjih i najvećeg dijela osnovnih škola, te zdravstvenih ustanova čije se plaće sada tu moraju vidjeti. No, zanimljivo je da je među gradovima najveće povećanje zabilježio Grad Grubišno Polje čiji je proračun narastao na 46 milijuna kuna, dobrih dvadeset više nego u 2015. godini.
Puno novih projekata
– Nova metodologija je uzrokovala rast proračuna, no isto tako smo mi uvrstili nekoliko krupnih projekata za koje očekujemo povući novac iz EU fondova. Morate ih imati u proračunu ako želite uzeti novac. Mi smo praktično cijelu ovu godinu pripremali te projekte i oni su dovršeni, a natječaji, od kojih su neki već trebali biti raspisani u ovoj, bit će raspisani u idućoj godini – kaže gradonačelnik Grubišnog polja Zlatko Mađeruh.
Stavljanje svih računa na jednu hrpu Mađeruh ocnjenjuje dobrim fiskalnim potezom jer će to dati više kontrole nad trošenjem javnog novca. Na gradskim razinama to do sada nije bio slučaj.
– Sigurno je da to donosi komplikacije i više posla gradskim službama ali s druge strane dobivamo bolju kontrolu i prilagoditi ćemo se novim uvjetima. No, isto očekujemo od svih korisnika gradskog proračuna detaljna izvješća o utrošenom novcu. Kako od institucija u našem vlasništvu tako i primjerice udruga koje se financiraju iz gradskog proračuna- kaže gradonačelnik Mađeruh i dodaje da se tu javlja novi problem o kojem se do sad nije moralo voditi računa.
– Financijska izvješća koja se moraju dostaviti moraju biti profesionalno napravljena, a volonteri koji su u udrugama to ne mogu odraditi. Stoga razmišljamo o zapošljavanju jedne osobe koja bi radila te knjigovodstvene poslove, za sve udruge – kaže grubišnopoljski gradonačelnik.
Realno povećanje
Za razliku od Grubišnog polja Grada Bjelovar je proračun za 2016. povećao za ”samo” deset milijuna kuna.
– Realni iznos proračuna je133 milijuna i 17 tisuća kuna što je na razini ovogodišnjeg proračuna, a kad tome dodamo sve korisnike proračuna i njihove prihode što traži Ministarstvo financija, ukupni iznos proračuna za 2016. godinu je 143 milijuna i 814 tisuća kuna. Sigurno je da će naša služba za financije imati puno više posla jer treba kontrolirati puno više tijekova novca. Hoće li takav sustav dati rezultate brzo će se vidjeti – kaže gradonačelnik Bjelovara Antun Korušec.

Gradsko knjigovodstvo
Daruvarski proračun je narastao sa 29 na 33 miljuna kuna, a garešnički sa 25 na 33 milijuna kuna. Najskromnije povećanje proračuna zabilježio je Grad Čazma, svega milijun kuna, pa tamošnji proračun iznosi 28,5 milijuna kuna.
– Nije bilo potrebe za većim iznosima i stavili smo samo projekte koji su realno ostvarivi. Što se tiče dodatnog posla oko korisnika proračuna tu neće biti problema jer Grad Čazma već neko vrijeme ima knjigovodstvenu tvrtku koja radi na tržištu ali radi i sve poslove za korisnike proračuna. Stoga u svakom trenutku imamo punu kontrolu nad financijama -kaže pročelnica za financije Andrea Prugovečki – Klepac.