Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – McDonald’s, najpopularniji svjetski lanac brze hrane koji broji preko 36 tisuća restorana diljem svijeta prije deset dana počeo je s izgradnjom objekta u Bjelovaru. Kultni Big Mac tako će se uskoro naći u ‘konkurenciji’ s bjelovarskim majburgerom kojeg su prije dvije godine gradski vlastodršci bezuspješno pokušali vratiti u život.

Inače, McDonald’s u Hrvatskoj ima restorane u 14 gradova, tako da će nakon posljednje otvorenog u Vukovoj Gorici, Bjelovar postati 15. grad u kojem će zasjati zlatni lukovi. Vlasnik franšize za McDonald’s u Hrvatskoj je ‘Globalna hrana d.o.o.’ koja već traži i obučava 40-ak radnika za restoran u Bjelovaru, a sveukupna investicija će ih, kažu, koštati do 2 milijuna eura.

Zakon tržišta

Zamjenik gradonačelnik Igor Brajdić izjavio je da McDonald’s neće biti konkurencija ni jednom restoranu u Bjelovaru te da otvaranje nove franšize ove korporacije u našem gradu neće osjetiti ni jedan ugostitelj. Izjava je to koja teško stoji s obzirom da McDonald’s gdje dođe ‘pobere’ apsolutno sve ljubitelje brze prehrane te se domaći fast food restorani ne mogu nositi s popularnom američkom korporacijom.

No, s druge strane, to je zakon tržišta kojeg treba poštivati i u njemu preživljava i raste onaj koji ima ponudu koja kupcu najbolje odgovara bilo cijenom ili kvalitetom. Stoga, dolazak McDonald’s treba pozdraviti jer iznimno obogaćuje ponudu Bjelovarčanima, stavlja Bjelovar na mapu malih broja gradova u kojima je ova moćna korporacija vidjela potencijal za širenje te, također vrlo važno u vrijeme nadolazeće krize, omogućava zapošljavanje 40-ak ljudi.