IVANSKA – Nevjerojatno je dokle seže ljudska neodgovornost i nebriga za okoliš. U prilog tome govori i nedavni slučaj iz šume Tražanica kod Utiskana kraj Ivanske, u koju su neodgovorni pojedinci, bez imalo grižnje savjesti, dovezli i istovarili ogromnu hrpu najrazličitijeg „kućnog“ i komunalnog otpada.

Na bačeni otpad veoma brzo su ukazali biciklisti i lovci, koji su ovuda, kroz inače lijepu i čistu šumu, prolazili šumskim putem.
Nije to jedini ni prvi, na žalost ni posljednji takav slučaj, ali je sigurno s najvećom količinom bačenog otpada. U šumi inače znamo naići na manje količine bačenog otpada, kojeg najčešće sami i uklonio. Ne razumijem da ljudi u današnje vrijeme, kad imaju kontejnere za papir, plastiku, staklo i zelene otoke, valjda, na svakom ćošku, ovako postupaju, kaže Vlado Petreković, upravitelj šumarije Ivanska.

Upravitelj šumarije Ivanska i komunalni redar Općine Ivanska šokirani su prizorom šume

S posljednjim slučajem, u šumi Tražanica, u koji je smeće bačeno prošlog vikenda, s petka na subotu, upoznat je Milan Grgić, komunalni redar općine Ivanska i čazmanska policija. Kako ističu u šumariji, prema njihovim saznanjima policija je poduzela potrebne izvide i utvrdila je odakle je smeće došlo. Odnosno da je dovezeno iz Bjelovara poslije čišćenja jedne kuće u Ulici Matije Gupca.

Smeće će ovih dana pokupiti i odvesti iz šume Komunalno poduzeće Ivankom d.o.o. Ivanska.
Ivankom će očistiti i sanirati ovaj dio šume, a za račun će se još vidjeti tko će ga platiti, kaže Milan Grgić, komunalni redar općine Ivanska.
Grgić dodaje da je problem bacanja smeća prisutan i da neodgovorni pojedinci ne bacaju smeće samo na osamljenim mjestima u šumi, već i pokraj lokalnih puteva na području cijele Općine. Kako kaže, kazna za fizičku osobu za ovakvo ponašanje i bacanje smeća kreće se od 500 do 2.000 kuna.