Nakon svečane premijere održane u nedjelju, 19. ožujka u Kulturnom i multimedijskom centru, Bjelovarčani će dokumentarni film 19:14, nazvan po rezultatu finalne utakmice Kupa europskih prvaka 1972. godine, imati prigodu vidjeti ove nedjelje u 18 sati. Projekcija je besplatna, no potrebno je rezervirati sjedala dolaskom na blagajnu KMC-a.

Inspirativna pobjeda

Dokumentarni film u produkciji bjelovarske tvrtke Colloco tematizira pobjedu Omladinskog rukometnog kluba „Partizan“ nad njemačkim Gummersbachom u finalu Kupa europskih prvaka 1972. godine u Dortmundu. Pobjeda je to koja je upisala bjelovarski rukometni klub zlatnim slovima u sportsku povijest ne samo Bjelovara, već i čitave Europe. Inspirativna i velebna pobjeda bjelovarskih rukometaša koja je odjeknula širom bivše države, zabilježena je tek djelomično u mnogim pričama, intervjuima, na fotografijama. No, 45 godina kasnije, o zlatnim Partizanovcima, njihove prve dojmove, tadašnji doček u Zagrebu i u Bjelovaru, euforiju koja je vladala te današnja viđenja cijeloga događaja, zabilježeno je na jednome mjestu – na dokumentarnom filmu.

Film kao lektira

Naime, Grad Bjelovar odlučio je još jednom zahvaliti svim tadašnjim igračima te povijest zabilježiti i za buduće naraštaje koji će učiti o svome gradu. Upravo zato, snimljen je film „19:14“ koji svojim naslovom ukazuje na rezultat Partizanove velike pobjede.
Mali klub, iz mjesta kojega Nijemci nisu znali pronaći na karti, trebao je te večeri, 19. veljače 1972., poslužiti kao statist koji će velikom Gummerbachu omogućiti treću uzastopnu titulu prvaka Europe. No, umjesto njemačkog povijesnog presedana, dogodio se onaj hrvatski. Nikada se prije i nakon toga nije dogodilo da završnu utakmicu netko pobijedi s tako velikom razlikom od čak pet golova, a pogotovo se nikada nije dogodilo da titulu osvoji ekipa koja čak nije imala ni sportsku dvoranu. I unatoč tome, toj ekipi je pošlo za rukom da čak devet puta bude prvak tadašnje države, tri puta osvajač kupa, dva puta viceprvak Europe i jednom prvak Europe.

Premijera u nedjelju

Priča o velikoj, gotovo nezamislivoj pobjedi Partizana, kao i o samoj povijesti i zlatnim godinama bjelovarskog rukometa, na žalost, sve do sada nije bila ispričana, iako ima sve odlike pravog holivudskog filma u kojemu David pobjeđuje Golijata. Priča je to koja je potrebna svim naraštajima Bjelovarčana, bez obzira jesu li kao rukometaši ostavljali srce na terenu ili su jedva čekali nedjeljno dopodne da na Starom rukometnom igralištu pogledaju još jednu nevjerojatnu utakmicu. Priča je to koju bi trebali čuti i Bjelovarčani koji u to doba nisu bili rođeni jer kao i svaki sportski uspjeh, to je nadahnuta priča o vrijednosti truda i odricanja, kao uostalom i dio opće hrvatske kulture.
Gledatelji će tako uz pomoć igrača Partizana, njihovih trenera, navijača i sportskih djelatnika imati priliku iz prve ruke čuti i vidjeti sve poznate i manje poznate detalje koji su pratili nastanak, razvoj i uspjeh bjelovarskog rukometa koji je kulminirao osvajanjem Kupa europskih prvaka.