Ranije nego inače na poljima našeg kraja započela je berba kukuruza. Nepovoljne vremenske prilike koje čitavog ljeta gotovo da nisu donijele kap kiše glavni su razlog zbog kojeg su se poljoprivrednici odlučili na ovaj korak, a jedan od njih je Damir Butković iz Babinca, naselja u sastavu Općine Velika Pisanica.

Ništa od širenja proizvodnje

-Zbog suše sam ove godine u berbu krenuo čak dva do tri tjedna ranije nego inače. Riječ je o ranoj sorti kukuruza koju sam ranije sadio, no svejedno je berba na red došla ranije nego što sam planirao. Nažalost, suša je smanjila prinose i to čak 30 do 40 posto, a čak polovicu usjeva su mi uništile divlje svinje tako da je ova godina zaista loša. Naime, divlje svinje su postale zaista golemi problem, a ja ne pamtim da je ikada bilo tako. Naravno, divljih svinja je uvijek bilo, no uništile bi tek beznačajne površine uz rubove šuma, a sada je situacija postala katastrofalna.

Lani je štete bilo dosta, no nije ni blizu ovome kako je sada. Od 17 jutara pod kukuruzom u Bačkovici su uništile 11, dok su u Babincu od 18 jutara uništile sedam i to pet odmah nakon sjetve – kaže Butković koji je pod kukuruzom imao ukupno 25 jutara u Bačkovici i Babincu. Kako kaže, s površina koje nisu uništile divlje svinje očekuje prinos od oko četiri tone po jutru.

-Kukuruz ne prodajem, već sve sadim za potrebe ishrane vlastite stoke. Imam ukupno 50 grla od čega je 19 muznih krava te nešto svinja za vlastite potrebe. Dio kombajniram i meljem za krave, a s dijela površina berem klipove za svinje. No puno toga ću morati kupiti. Kako mi se sada čini, riječ je o barem 20 do 30 tona zbog čega sada neće biti u prilici širiti posao i kupovati telce kako sam planirao. To je korak koji ću morati ostaviti za neke bolje godine – kaže naš sugovornik koji se poljoprivredom aktivno bavi 10-ak godina. Kako kaže, od svojih početaka, rijetko je koja godina bila ovako loša.

Viša cijena

-Sušu smo imali 2007. i 2009. godine, no ova godina je zaista loša. Kiše nije bilo kada je trebala pasti, a kada je došla, bilo je prekasno i nije ništa pomogla kukuruzu. Stoga ću ga ove godine morati kupovati, a s obzirom na nestašicu, očekujem dosta visoku cijenu. Možda se u startu to i neće toliko osjetiti, no kasnije sigurno bude. Sada točna cijena još uvijek nije poznata, ali priča se da bi mogla biti oko 80 lipa po kilogramu s tim da je vlaga sada 25 do 30 posto.

Vjerujem kako će cijena kasnije biti 90 lipa što je dobra cijena iako nije toliko visoka u odnosu na prošlu godinu. Naime, lani je cijena bila 70 lipa, no kukuruza je bilo jako puno pa samim tim ta cijena nije bila tako loša. Stoga ovih 90 lipa, u vremenu kada kukuruza zaista nema, i nije tako visoka cijena u odnosu na prošlogodišnju – kaže naš sugovornik osvrćući će na začarani krug koji sa sobom donosi sušna godina i smanjeni prinos kukuruza.

-Viša cijena hrane će proizvođačima povisiti troškove proizvodnje, no iz iskustva mogu reći kako to ne znači i povećanje otkupne cijene mlijeka tako da će proizvođači mlijeka vjerojatno biti u minusu. Osim toga, problem će biti i prodati kravu jer će kupci ucjenjivati s pretpostavkom da seljaci nemaju čime hraniti stoku i tako nastaje krug bez kraja koji nam je donijelo ljeto bez padalina – zaključuje Butković.