Za ovogodišnju berbu aronije već se priprema i jedan od većih proizvođača te kulture u našoj županiji, Dragutin Samec. Briga o aroniji traje tijekom cijele godine, a završne pripreme u punom su jeku i u Botincu i u Babotoku, gdje je Dragutin prije pet godina posadio aroniju. Za berbu su spremni sanduci i radna snaga od 30-ak ljudi, a glavni pokretači, sam Dragutin te njegova kćer Sanela i sin Slavko, ove godine očekuju izvanredan urod.

 Obilna berba

-Prošle godine zbog vremenskih neprilika od nabrane aronije napravili smo tek 400 litara soka, a ove godine očekujemo i do 2000 litara. Budući da prodajem izričito na tržnici i sajmovima, morat ću smisliti i druge načine prodaje – govori Samec, priznajući kako su to ipak slatke brige. Inače, još obilnije berbe aronije očekuju se za vrijeme i nakon šestog sazrijevanja, u ovom slučaju iduće godine, pa se Dragutin ozbiljno mora početi baviti distribucijom ovog tekućega lijeka. Naime, ukoliko ha vrijeme posluži, iduće godine bi mogao nabrati čak 10 tona ploda. Berba će čekati sredinu kolovoza, a počet će tek kada Dragutin izmjeri slatkoću aronije koja mora biti preko 18 gradi.

-Kod mene sve mora biti kako treba i uvijek samo gledam na kvalitetu. Ove sam godine napravio veće ulaganje na zemljištima te sam uveo sustav navodnjavanja koji će svakoj stabljici pružiti dvije litre vode svaki sat – govori Samec, dodajući kako će zbog te količine vode bobice poprimiti veći promjer te dati puno više soka. Osim soka, Dragutin aroniju i suši za čaj te radi sok koji je mješavina aronije i jabuke, koje također sadi u Jabučeti. Ono što će u budućnosti predstavljati problem Dragutinu, ali i ostalim domaćim proizvođačima aronije, svakako je zasićenost tržišta. Rješenje je, vjeruje naš sugovornik, u udruživanju proizvođača, čime ni se otvorio put prema vanjskom tržištu.

Proširenje proizvodnje

– Nije me strah, imam svoje stalne kupce, planiram se širiti na dodatne sajmove i slične manifestacije, a svi proizvodi su mi izvanredne kvalitete. Ja ovome posvećujem svaki trenutak, nemam radno vrijeme i to je ono što je posebnost moje proizvodnje. Ja na sve pazim, veliki sam perfekcionist – kazao je, objašnjavajući kako će i berba biti ručna kako bi bobice čitave došle do procesa prerade.

Inače, postupak proizvodnje soka je jednostavan. On podrazumijeva deset sati hlađenja aronije nakon berbe, nakon čega slijedi daljnja prerada. Trenutno je, kaže, potražnja za proizvodima od aronije mala jer svi stalni korisnici moraju godišnje jednom napraviti pauzu, a idealno vrijeme za to je netom prije nove berbe. Sajmovi koje Dragutin obilazi do sada su se pokazali isplativima jer na svakima proda stotinjak litara aronije, a često do njega dolaze kupci koji su na sajmu izričito njega tražili. Razlog tomu jest činjenica da je aronija i njemu pomogla kada je naišao na određene zdravstvene probleme pa ih zanima njegovo iskustvo. Za ovog zaposlenog poljoprivrednika preko tisuću hektara zasađene aronije i 200 komada jabuka nije dovoljno pa je već pripremio tlo u Botincu na kojem će zasaditi šljive koje će kasnije sam sušiti i prodavati.