Rebalansom proračuna Bjelovarsko-bilogorske županije osigurano je deset milijuna kuna za mjere suzbijanja koronavirusa na području županije, ali i za pomoć gospodarstvenicima, obrtnicima i poljoprivrednicima. Odlučeno je tako na prvoj elektronskoj sjednici Županijske skupštine koja se održala u utorak, izvijestio je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs na tiskovnoj konferenciji u srijedu.

„Prvi puta u Hrvatskoj održana je elektronska sjednica predstavničkog tijela bilo koje općine, grada ili županije i drago mi je što mogu reći da je to bila sjednica Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije. Glasovanju je pristupilo 40 županijskih vijećnika, a veći dio odluka donesen je jednoglasno”, naglasio je župan Bajs.

Najvažnija odluka bila je izmjena i dopuna županijskog proračuna za 2020. godinu putem koje je osigurano pet milijuna kuna za sve mjere suzbijanja koronavirusa na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Vijećnici su podržali odluku kojom ovlašćuju župana Bajsa za potpisivanje svih ugovora vezanih uz provođenje mjera za suzbijanje, prevenciju i liječenje uzrokovano pandemijom koronavirusa. Bjelovarsko-bilogorska županija već sada snosi troškove Stožera civilne zaštite i već su potpisani određeni ugovori poput vršenja dezinfekcije prostora koji je namijenjen karanteni za vozače kamiona. Osigurana im je i prehrana kao i zaštitarska služba.

Izmjenama i dopunama proračuna osigurano je i pet milijuna kuna pomoći gospodarstvenicima, obrtnicima i poljoprivrednicima.

„Riječ je o mjeri koja se nadovezuje na mjere Vlade Republike Hrvatske o kreditnom aranžmanu koji će biti ponuđen gospodarstvu za što će Vlada davati jamstva. Na te iste kredite naplaćivat će se kamata, a Bjelovarsko-bilogorska županija preuzet će na sebe plaćanje kamata za svoje gospodarstvenike, obrtnike i poljoprivrednike. Na taj način krediti za njih će biti beskamatni”, pojasnio je župan Bajs.