Bjelovarsko-bilogorska županija ukupan iznos tekuće rezerve iz 2020. godinu u iznosu od 250 tisuća kuna uplatit će na račune potresom pogođenog područja, a ako bude potrebe, u tu namjenu utrošit će se i pričuva za 2021. godinu, istaknuo je župan Damir Bajs na tiskovnoj konferenciji u srijedu.

„Odlučili smo stotinu tisuća kuna uplatiti na račun Grada Petrinje te po 50 tisuća kuna na račun Gline, Siska i Sisačko-moslavačke županije za pomoć najpotrebitijima”, pojasnio je župan Bajs.

Podsjetio je da su jučer odmah nakon potresa iz Bjelovara u pomoć krenuli vatrogasci i pripadnici HGSS-a, te da je prema svim izvješćima na području Bjelovarsko-bilogorske županije zabilježena tek manja materijalna šteta.

Zahvalio je Crvenom križu, Caritasu i ostalim organizacijama koje su se uključile u pružanje pomoći, kao i građanima koji su se sami organizirali.

Ali Allouch, ravnatelj Opće bolnice Bjelovar, naglasio je da je ta zdravstvena ustanova preuzela deset pacijenata iz sisačke bolnice na dijalizu. Punuđen im je i smještaj, no rekli su da za to nema potrebe. Ravnatelj Allouch zahvalio je kolegama liječnicima bjelovarske bolnice koji su se jučer spontano okupili i osnovali nekoliko kirurških tima koji su bili spremni pomoći, no kako je sisačka bolnica stradala u potresu, za to nije bilo mogućnosti.

Podsjetimo, pomoć je ponudio i Grad Bjelovar uplativši 50 tisuća kuna pričuve na račun Grada Petrinje te usto osigurao smještaj za 30 obitelji s potresom pogođenog područja na račun Grada Bjelovara.