Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima te predstavnici jedanaest škola kojima su odobrena sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj za energetsku obnovu školskih zgrada, u Osnovnoj školi Ivana Nepomuka Jemeršića Grubišno Polje prezentirali su sveukupni projekt obnove škola.
Bjelovarsko-bilogorska županija nastavlja uspješan niz provođenja projekata vezanih uz korištenje europskog novca, a ovaj put riječ je o energetskoj obnovi školskih zgrada. Naime, iz europskog Fonda za regionalni razvoj, a putem natječaja Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je odobrena obnova 11 školskih zgrada u ukupnoj vrijednosti prijavljenih projekata od 26.606.589,94 kuna.

Tako će uskoro u obnovu  Osnovna škola Ivana Nepomuka Jemeršića, Srednja škola Bartola Kašića i školsko-sportska dvorana u Grubišnom Polju – projekt vrijedan 7.971.064,00 kuna. Projekt podrazumijeva: obnovu krovišta, postavljanje termo ovojnice, izmjenu stolarije, izolaciju stropa podruma, izgradnju lifta te upuhavanje toplog zraka u dvorani. Zatim, obnova  Osnovne škole Garešnica,  Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar,  Osnovnae škole Štefanje,  Osnovne škole Trnovitički Popovac, Područne škole Pavlovac, Područne škole Međurača, Područna škola Severin,  Područna škola Predavac, Područna škola Zdenčac i Područna škola Hrastovac.

Spomenuti projekti za sada su jedini način obnove naših škola putem europskog novca što pokazuje kako Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji sa svojoj Razvojnom agencijom, a potom i u suradnji s partnerima prati raspisane natječaje i uspješno povlači europska sredstva.

Podsjetimo, lani je Županija zahvaljujući europskim sredstvima imala najveći projekt obnove jedne Osnovne škole u Hrvatskoj, a riječ je bila o Osnovnoj školi Sirač projektu vrijednom 1.655.344,57 kuna. Također, lani je u obnovi bila i Osnovna škola Nova Rača projekt vrijedan 749.051,72.

Takvim načinom rada podiže se standard obrazovanja u našim osnovnim i srednjim školama s jedne strane, a s druge strane podiže se energetska učinkovitost školskih zgrada i uštede u našim školama.

„Zahvaljujući Bjelovarsko-bilogorskoj županiji mi ćemo vratiti epitet „bijela labudica“ našoj školi. Mi zajedno sa Županijom sudjelujemo na još dva projekta: pomoćnici u nastavi, gdje naša škola broji najviše djece s potrebama i možete zamisliti koliko će nam značiti gradnja lifta. Također, provodimo projekt osiguranja školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva, a nedavno smo se prijavili na projekt unapređenja pismenosti, gdje nam je partner OŠ Velika Pisanica i OŠ Veliki Grđevac te Veli vrh u Puli. Radili smo na našoj školi koliko god smo mogli i to zahvaljujući Gradu, a pogotovo Županiji kako bi rad bio što kvalitetniji. Radosno smo dočekali ovu vijest obnove naše OŠ, Srednje škole i sportske dvorane u iznosu od gotovo 8 milijuna kuna. Obnovom ćemo dobiti uštedu energije, brže zagrijavanje prostora, poboljšanje uvjeta rada, te ćemo omogućiti učenicima s teškoćama lakše kretanje u školi. Još jednom se zahvaljujem Županiji i Regionalnoj razvojnoj agenciji BBŽ, u ime svih ravnatelja i u svoje ime.“, izjavila je ravnateljica OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića Grubišno Polje, Snježana Šeliš.

„Zahvaljujem se županu na pomoći jer bez njegove odluke ne bi proveli ovako složenu i veliku investiciju. Ovo je veliki dar gradu, ali vjerujem i drugim lokalnim upravama gdje će se projekti provoditi. Ti projekti mijenjaju uvjete rada i života, ali posebno mi je drago što ćemo prostor škole prilagoditi učenicima s invaliditetom. Želim se zahvaliti i ravnateljima, ali i RRA-i što je pripremila projekte i prilagodila ih uvjetima natječaja.“, rekao je gradonačelnik Grada Grubišno Polje, Zlatko Mađeruh.

„Župan je od same objave natječaja shvatio ovo kao prioritet i drago mi je da je ministarstvo prepoznalo naše projekte. Ovo je tek prvo poluvrijeme, provedba tek počinje. Agencija će vam svima biti na raspolaganju, jer drago nam je da se razmišlja o budućnosti škole i obrazovanja za djecu koja dolaze na nastavu i vjerujem da ćemo i dalje raditi na tom polju.“, izjavio je direktor Regionalne razvojne agencije BBŽ, Mario Ferić.

„U prošle četiri godine mandata, Županija je uvrstila u energetsku obnovu 14 škola, što matičnih, što područnih. U ovom trenutku završava najskuplji projekt energetske obnove škole u Republici Hrvatskoj ove godine. Drago mi je da mogu reći da smo među županijama koje imaju najviše prijava na ovaj projekt, a veseli mi da mogu reći da sve prijave koje smo podnijeli su prošle i da mogu najaviti najveću energetsku obnovu škola u povijesti. To znači da ćemo stvoriti nove uvjete za rad u matičnim i područnim školama. Time omogućavamo novi standard koji želimo, standard 21. stoljeća. OŠ u Grubišnom Polju je jedina škola koja će dobiti lift, jer obzirom na potrebe učenika ove škole, mi smo uvrstili u projekt i gradnju lifta. Iznos od 26.6 milijuna kuna sufinancirat će i Županija, očekujemo da će to biti oko 4 ili 5 milijuna kuna. Zahvalio bih se Općinama i Gradovima jer zajedno surađujemo u tim projektima. Zajedno ćemo surađivati i na provedbi natječaja, Županija će osigurati i tehničku pomoć da što prije izaberemo izvođače radova kako bi pristupili radovima.“, zaključio je župan Damir Bajs.