Prema novoj podjeli prostornih jedinica NUTS 2 razine, Bjelovarsko-bilogorska županija bit će dio sjeverozapadne Hrvatske. Tako su odlučili većinom glasova, na žalost ne i jednoglasno, predstavnici stranaka koje sudjeluju u radu Županijske skupštine nakon prezentacije predstavnika Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova i radnog sastanka. Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija jedina je županija koja je imala mogućnost odabrati hoće li u novoj podjeli koja stupa na snagu 2023. godine biti dijelom regije istočne i središnje ili sjeverne Hrvatske.

Potpore poduzetnicima ili infrastruktura?

-Statističke regije u sebi sadržavaju nekoliko elemenata. Jedna je potpora prema poduzetnicima koja će biti utvrđena temeljem razvijenosti 2023. godine, a ne sada, a druga je da će na temelju statističkih regija biti napravljene homogene strukture, homogene regije koje će definirati i regionalni razvojni program. To je bitno jer to znači da će se temeljem statističke podjele raditi budući projekti, odnosno odlučivati s kime ćemo biti povezani infrastrukturom, zdravstvom, školstvom i nizom drugih zajedničkih djelatnosti koje ćemo provoditi ovdje. Većina u skupštini i ja kao župan zaključili smo da se, kada govorimo o razvojnim projektima, vidimo u regiji sa sjeverom i zapadom – pojasnio je župan Damir Bajs.

Oporba ‘navijala’ za istok

Osvrnuo se i na pitanje potpore poduzetnicima, što je bio ključni argument zbog kojega oporbene stranke, HDZ, HSS i HSLS žele da Bjelovarsko-bilogorska županija postane dijelom istočne i središnje Hrvatske.

-Što se tiče potpore prema poduzetnicima, naglasit ću da ni ministarstvo niti bilo tko drugi nije mogao naznačiti kakva će biti točna raspodjela 2023. godine. Razlike su vrlo male, a današnje brojke sigurno neće vrijediti za pet godina -poručio je Bajs.

Podsjetimo, Županijski odbor HDZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije smatra da bi ta županija trebala biti dio središnje i istočne Hrvatsku jer će tu biti najnerazvijenije županije, što ujedno znači i najveće potpore za poduzetnike.