Kad putnik namjernik u središtu Velikog Grđevca skrene prema Velikoj Barni, odnosno Grubišnom Polju, ništa ga ne može pripremiti na ono što ga čeka iza prvog zavoja. Pogled puca ne ultramoderni kompleks bazena i igrališta koja su u potpunom kontrastu sa okolicom i izaziva nevjericu da u malom, ruralnom mjestu može postojati takva građevina. No, načelniku Općine Veliki Grđevac Marijanu Dautancu na to samo malo zatitra brk od smiješka.

-Naslušali smo se svakakvih nevjernih Toma, nekih dobronamjernih, nekih možda i manje dobronamjernih, kako je riječ o čistoj imaginaciji i da od bazena neće biti ništa, no evo ih tu su. Spremni za korištnje i kupanje prije svega našoj djeci zbog kojih smo se i upustili u cijeli projekt i tražili novac iz EU fondova – kaže načelnik Dautanac koji je tijekom ovog tjedna prošao i najveći test za nove bazene, tehnički pregled na ukupno 19 milijuna kuna procijenjene investicije od čega je 15 milijuna EU novac, s ostatak će po potrebi dati Općina i Bjelovarsko – bilogorska županija koje su partneri u poslu.

Ostao samo završni ”glanc”

-Tehnički je pregled zapravo bio najteži dio priče i njega smo se pribojavali jer naša birokracija zna biti tvrdoglava. No, i to je apslovirano i ostalo nam je udariti završni glanc i do kraja ušminkati okoliš i sve pripremiti za dolazak gostiju. Ne mogu sada reći točan datum ali do kraja lipnja bazeni će primiti prve kupače – kaže načelnik Dautanac.

A, čeka ih pregršt sadržaja kojima će Veliki Grđevac zasigurno oteti puno gostiju okolnim bazenima. Uz bazen za velike i male, tu je i hidromasažni bazen, zatim veliko dječje igralište, igralište za tenis i odbojku. Sve napravljeno prema najvišim standardima dostupnima na tržištu.

-Tenisko igralište nam je uredila ista ekipa koja ga je napravila i za prvog igrača svijeta Novaka Đokovića, samo da istkneme jedan detalj. Na bazanu ćemo uz svlačionice i druge potrebne prostorije, imati i ugostiteljski objekt, te objekt prehrane koji je iznajmljen iskusnom ugostitelju i tu općina neće sudjelovati. Naš je cilj što čem broju djece omogućiti ugodno kupanje,da nauče plivati i lijepo se proved u Velikom Grđevcu – napominje načelnik Dautanac.

Zaokružena turistička priča

Da se mislilo na sve svjedoči i parkiralište sa pedeset mjesta ali i uređene staze koje vode do parkirališta ispred Općine i Osnovne škole koja time sastaju sastavni dio kompleksa bazena. Na koncu, riječ je o širem turističkom projektu koji povezuje Kulturni centar Mato Lovrak, te obližnju ŠRC Kukavicu sa bazenima i tako nudi zaokruženu ponudu za cjelodnevni boravak posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske ali i inozemstva. A, slogan Vlakom kreacije do bazena imaginacije, koji su mnogi dočekali s podsmijehom time je dobio puni smisao i pokazao da dobri projekti mogu zaživjeti i u najmanjim sredinama. Šlag na tortu je činjenica da su bazene izgradile domaće tvrtke i to potpuno u zadanim rokovima, no tome je kumovala i EU koja je dala lavovski dio novca ali i kontrolirala troši li se na pravi način. (dv)

Neće biti daruvarskog sindroma

Pitanje održavanja, odnosno troškova bazena i tko to hoće i može platiti često je postavljano, no u općini Veliki Grđevac kažu kako neće biti problema kao u Daruvaru.

-Prije svega nema kredita koji bi nas opetrećivao. Gradilo se promišljeno, na krovu objekta su solarne ploče koje proizvode struju za strojarnicu, a solarni grijač omogućava uvijek ugodnu temperaturu za kupanje. Na bazenu će raditi sedam ljudi i ona je dio ustanove Kulturni centar Mato Lovrak. Cijne ulaznica su popularne, od pet kuna za djecu, 10 kuna za tri sata, 15 kuna za pet sati, te najviše 20 kuna za cijeli dan. Smatramo da će to biti dovoljno za normalno funkcioniranje i održavanje bazena – kaže načelnik Marijan Dautanac.