Kako god završila natezanja oko nove Vlade, uključujući i ponavljanje izbora, sigurno je da u saborskim klupama više nećemo gledati dvoje Bjelovarčana koji su tamo sjedili zadnje četiri godine. Nakon što su odradili prvi i zadnji mandat Vanja Posavac i Zlatko Tušak odlaze iz visoke politike. Vanja Posavac je u Sabor ušla sa liste Kukuriku koalicije, aktualna je predsjednica bjelovarskog SDP- a i predsjednica bjelovarskog Gradskog vijeća. No, nakon sigurne saborske plaće treba se vratiti u stvarni svijet. To, kako kaže ta diplomirana politologinja koja je prije ulaska u Sabor radila u dvije bjelovarske srednje škole, neće biti problem.
Zaleđeno radno mjesto
-Vraćam se na stari posao u Komercijalnoj i trgovačkoj, te Turističko-ugostiteljskoj i prehrambenoj srednjoj školi. Prije odlaska u Sabor sam sklopila takav ugovor sa ravnateljima škola koji su mi izašli u susret, pa je tako i kolegica koja me mijenja na tom radnom mjestu vezana na te rokove. No, da sam prije odlaska u Sabor dala otkaz na svom radno mjestu, naravno da me ono ne bi čekalo- kaže Vanja Posavac, koja kaže, ostaje u lokalnoj politici
Prema zakonu čim novi zastupnici prisegnu, stari se mogu vratiti na svoje poslove, a oni koji ih nemaju još godinu dana mogu računati na plaću iz Sabora. Naime prvih šest mjeseci dobivaju punu, a drugih šest mjeseci pola iznosa plaće.
-Želim istaknuti da ja neću koristiti to pravo, jer se odmah vraćam na svoje staro radno mjesto i ono me neće čekati još godinu dana. Bila bi druga stvar da sam nezaposlena, tada bih imala pravo na tu naknadu plaće – kaže Posavac.
Ostala gorčina
Za razliku od nje, Zlatko Tušak koji je u Sabor ušao na krilima tadašnjeg iznenađenja izbora Hrvatskih laburista, završava svoju političku utakmicu. No, taj bivši sindikalac kaže da će iskoristiti pravo na na plaću.
-Iduće godine stječem pravo na prijevremenu mirovinu i da tada ću koristiti ovu zakonsku mogućnost. U suprotnom bih u roku od 30 dana od prestanka mandata trebao pisati molbu za povratak u Savez samostalnih sindikata, ali pitanje je imaju li uopće posla za mene. Stoga sam odlučio otići u mirovinu -kaže Zlatko Tušak i priznaje da su četiri godine saborske plaće prevagnule u odluci o odlasku u prijevremenu mirovinu koja penalizara činjenicu da nije odrađen puni radni staž.
Tušak vjerojatno odlazi iz politike iako se potkraj mandata razočaran raskolom u Laburistima učlanio u ORaH.
– Nakon četiri godine mandata ostaje razočarenje i gorčina zbog raskola u Laburistima zbog čega su stvari otišle u krivom smjeru i nije se napravilo sve što moglo, a čini mi se da bi se i s Mostom moglo dogoditi isto – zaključuje Zlatko Tušak.
Zaštićeni sa svih strana
Osim što imaju pravo na plaću još godinu dana nakon kraja mandata, saborski zastupnici su zakonom dodatno zaštićeni kod povratka na stari posao. Naime, svi koju u Sabor ulaze iz javnih ustanova i poduzeća, nakon isteka mandata se automatski mogu vratiti na stara radna mjesta,što su do sada morali regulirati posebnim ugovorom na što su njihovi ravnatelji mogli, ali nisu morali pristati. U privatnom sektoru te povlastice međutim ne vrijede i isključivo je stvar dogovora sa poslodavcem hoće li četiri godine čekati svog radnika.