Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – U Banskim dvorima održana je 11. sjednica Vlade na kojoj je, između ostalog, odlučeno da će Vlada RH s milijun kuna sudjelovati u financiranju projekta izgradnje Spomen područja ‘Barutana 1991.’, koje će se Gradu Bjelovaru isplatiti u 2021.g. sredstvima planiranim na poziciji Ministarstva hrvatskih branitelja

-To je spomen područje izgrađeno na području šume Bedenik koja je prije Domovinskog rata služila kao vojno skladište. Dana 29. rujna 1991. godine namjerno izazvanom eksplozijom skladišta od strane tzv. JNA poginulo je 11 bjelovarskih branitelja koji su skladište držali u blokadi, pri čemu tijela četvorice nikada nisu pronađena – rekao je na sjednici Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

U četvrtak na sjednici Vlade ministar Medved najavio je financiranje Spomen područja s milijun kuna

Podsjetimo, još u travnju ove godine počela je potpuna obnova Spomen područja čija je vrijednost radova procijenjena na 2.8 milijuna kuna. Tada je Ministarstvo branitelja osiguralo 150 tisuća kuna, no u četvrtak je, kao što smo naveli, u Zagrebu Vlada RH donijela odluka o sufinanciranju s još milijun kuna stoga će Spomen područje ‘Barutana’ zasigurno biti jedan od najljepših spomenika hrvatskim braniteljima u Hrvatskoj, također mjesto okupljanja obitelji na kojem će mladi moći i puno toga naučiti o bjelovarskoj i hrvatskoj povijesti. (vec)