Đurđa Adlešič uspjela je dovesti Milana Bandića u Bjelovar, grad kojemu ponekad tepamo da je predgrađe Zagreba, a ponekad ga istim tim pojmom vrijeđamo. Bandić je, naime, uvjerljivo najveći postizborni pobjednik parlamentarnih izbora iz 2016. godine. S dva nezavisna zastupnika on se popeo na njih deset, a naveliko se priča da će završiti na njih 14. Bandić očito zna što zastupnicima treba, a čini se da je određen bazen glasova prepoznao i u Bjelovaru, odnosno malim sredinama.
Đavao u detaljima
Upravo je u II. Izbornoj jedinici Bandić osvojio polovicu svojih “organskih” mandata, dakle jedan mandat. U samom Bjelovaru Bandić je dobio prilično beznačajnih 715 glasova, ali kako kaže izreka, đavao se krije u detaljima. Za Bjelovar je bitan detalj da je na istim tim izborima koalicija SDP-HNS “pokupila” 6755 glasova, 700 glasova više od koalicije HDZ-a i HSLS-a. Dakako, II. Izbornu jedinicu ne čini samo Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija – tu je i Koprivnica i glasački mnogo nadmoćniji istočni Zagreb, ali sve u svemu, riječ je o izbornoj jedinici u kojoj SDP jako dobro stoji, a Bandić uvelike grabi iz toga bazena.
Kupuj kad je jeftino
Njegova saborska strategija u posljednje vrijeme podsjeća na onu Darka Šketa, stečajnog spasitelja Peveca koji je iskoristio pad konkurencije i uspio jeftino doći do atraktivnih lokacija. Bandić je, barem što se saborskih fotelja tiče, najveći pobjednik SDP-ovih unutarnjih bitki. Ne bi bilo čudno niti da penetrira u samo srce SDP-a, Koprivnicu, kod svojeg starog šegrta Zvonimira Mršića koji je za njega radio 2000. godine.
Svojim dolaskom Bandić je lokalnoj strančici ABB udahnuo malo života. Iako su u njoj mahom politički kapitalci, tri bivša gradonačelnika i potpredjednica Vlade, ta je stranka izgubila smisao silaskom u oporbu, odnosno držanjem ljestava novom gradonačelniku radi očuvanja postojećih pozicija, odnosno dobivanja novih. Infrastrukturu kojom raspolažu sada mogu iznajmiti Bandiću koji pak raspolaže za jedinice lokalne samouprave nezamislivim budžetom.
Brzopleti Hrebak
Na Bandićev dolazak prvi je reagirao bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. Ishitren kao i obično, on je ustvrdio da će se Bjelovarom i dalje upravljati iz Bjelovara, iako stalno govori da su mu, zahvaljujući koaliciji s HDZ-om, otvorena vrata u Zagrebu. Istom onom gradu koji, eto, ne smije upravljati Bjelovarom.
Hrebak s Bandićem ima problem u Zagrebu, jer je aktualni predsjednik HSLS-a Darinko Kosor sa zagrebačkim gradonačelnikom na ratnoj nozi. Zaprijetio je Kosor čak i da će napustiti koaliciju ako Bandić ili bandićevci uđu u Vladu.
I kako da onda Hrebak kao njegov nasljednik kaže da su bitni projekti i da na lokalnom nivou nema ideologije i stranačke podijeljenosti? Kako da Bandiću poruči da je on kao bjelovarski gradonačelnik najviše zainteresiran da se brza cesta zarola od Zagreba do Bjelovara?
Đurđa iz sjene
Tu je, usto, i Đurđa Adlešič, legendarna političarka iz sjene koja nikako da se riješi imidža žene koja i dalje upravlja Bjelovarom, ovoga puta preko Darija Hrebaka. Iako je politiku napustila tamo negdje u vrijeme Jadranke Kosor, jasno je da je upravo ona kumovala Bandićevu dolasku. Zašto? Ako ništa drugo, a onda barem da udahne malo živosti u učmalu političku sredinu.
U svakom slučaju, Bandić je stigao. I to je velika vijest. Zauzmite mjesta u prvim redovima, jer sva je prilika da ćemo u trećeligaškom Bjelovaru uskoro gledati prvoligaške tekme.