Čazmanski planinarski dvojac Luka i Dario na put prema Vran planini krenuli su preko Dubrovnika, gdje su razgledali staru jezgru grada. Sljedećeg dana u Međugorju obnovili su se i duhovno te su na sam Praznik rada u jutro krenuli prema zadanom cilju, uspeonu na planinu Veliki Vran.

-Početak uspona bio je iz mjesta Kedžara u podnožju Vran planine u parku prirode Blidinje. Kroz borovu i nisku bukovu šumu lako smo savladali prvu dionicu puta sve do snježnog pojasa, koji je pokrio markacije. Nije nam preostalo ništa drugo nego pratiti najvišu točku prema samom vrhu. Snijeg nam je zadavao probleme jer je ispod njega klekovina pa smo na mjestima propadali do koljena – ispričao je svoje dojmove planinar Dario Agatić i dodao da su za četiri i pol sata stigli na vrh Veliki Vran, konačni izazov.

-Kratko smo se zadržali na nepodnošljivo jakom vjetru, utisnuli žig u dnevnik, stavili naljepnicu HPD Garjevica i vraćali se istim tragovima. Sve dok se nismo oslobodili snijega nije bilo prilike za veći odmor. Na jednom proplanku smo zastali, zagrijali konzervu  graha i na taj način proslavili naš planinarski uspjeh – zaključio je ovaj član čazmanskog planinarskog društva.