Imaju li glazbenici pravo na autorsku naknadu za glazbu i stihove koje su proizveli, čak i onda kada se njihova glazba ne izvodi, primjerice na karminama – pitanje je koje s punim pravom mogu postaviti stanovnici općine Berek na čelu s njihovim vječnim načelnikom Matom Tonkovićem.

Naime, Općina Berek platit će HDS-ZAMP-u 12 tisuća kuna na ime naknade za autorska prava, konačni je epilog desetogodišnje trakavice koja je započela zbog manifestacija održavanih u mjesnom domu, odnosno zbog „javnog priopćavanja glazbe te plaćanje autorske naknade”.

Brigo moja prijeđi na Općinu

Služba zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja (HDZ-ZAMP), vjerojatno je najefikasnija institucija u Hrvatskoj, a ovoga puta na meti im se našla malena općina u Bjelovarsko-bilogorskoj županija koja danas ima izvorni proračun od 3,5 milijuna kuna, a koji je u vrijeme „incidenta” bio mnogo niži.

Prema riječima Mate Tonkovića, vječnog načelnika Bereka, ta se općina godinama sudovala sa ZAMP-om u vezi naknade autorskih prava, i to ne bez razloga.

– ZAMP je Općini poslao obavijest o plaćanju naknade tek nekoliko godina kasnije, a ne onda kada je Dom bio iznajmljen. Njihov čovjek na terenu nije uspio pronaći osobu koja je unajmila prostor, pa su račun ispostavili nama kao vlasniku – pojašnjava načelnik Tonković.

Po principu „brigo moja prijeđi na drugoga” računi za autorska prava prešli su s nepoznatih osoba na ovlaštenog predstavnika Općine, vlasnika prostora, koji se pak nije želio predati bez borbe.

Načelnik: Nismo mi organizatori

– Mi smo Prekršajnom sudu na kojemu se vodio postupak dostavili imena osoba kojima smo iznajmljivali prostor, jer stvar je u tome da autorska prava plaća onaj tko organizira događaj, a ne vlasnik prostora. Kao dokaz smo predočili ugovore između Općine i unajmitelja i sud je to priznao. Međutim, spor se nastavio na Trgovačkom sudu, a taj sud prihvatio je argument ZAMP-a – nastavlja načelnik Tonković i dodaje. Kako je najapsurdnije to što su „pod računom” završili i događaji na kojima se uopće nije puštala glazba poput karmina, ali i krstitki.

Međutim, sud nije prihvatio takvu argumentaciju.

– Kada smo im rekli da se na karminama i krstitkama ne pušta glazba, oni su odgovorili da kakve su to krstitke bez muzike – govori načelnik Tonković.

Solidarna odgovornost

U sudskom epilogu ZAMP-u je pak pošlo za rukom naplatiti čak i, simbolički rečeno, grobnu tišinu. Naime, u zakonu stoji da vlasnik prostora, solidarno odgovara za isplatu odgovarajuće naknade čak i kada iznajme korištenje prostora drugoj osobi.

U međuvremenu je Općina Berek izgubila spor i na Visokom prekršajnom sudu, pa je ovog proljeća stigao pravorijek o isplati duga u visini od 10.700 kuna, plus kamate i troškovi suđenja od 2009. godine, ali i još jedan dug za događaj u organizaciji same Općine. Kada se sve zbroji, kaže načelnik Tonković, iznos se popeo na za Općinu enormnih 30 tisuća kuna, no na kraju je postignuta nagodba pa se ta jedinica lokalne samouprave „izvukla” sa samo 12 tisuća kuna. U nagodbi su, kaže načelnik Tonković, nemilosrdni ZAMP-ovci ipak obrisali s popisa karmine, te im oprostili kamate. (I. Kokoruš)

Foto – ilustracija