Bliži se ono doba godine kada su znanost i astronomija u središtu pozornosti najljepšeg malog grada kontinentalne Hrvatske. Ovogodišnja, osma po redu manifestacija “10 dana astronomije” u Daruvaru se održava od 31. ožujka do 9. travnja, a organizator Astronomsko društvo “Kumova slama” potrudilo se u sklopu bogatog programa i ovaj put prirediti nezaboravan doživljaj jednog od najtamnijih noćnih neba u Hrvatskoj, takozvane Sky partyje i to već prve večeri od 22 sati na Petrovom vrhu, te u isto vrijeme 8. travnja na središnjem daruvarskom trgu. Najmanje onečišćeno i prepuno zvijezda nebo iznad Daruvara odavno je privlačno mnogima, pa je navedena manifestacija koja već tradicionalno okuplja astronome amatere i svojevrsna turistička astro meka. Zbog toga joj podršku i ove godine daje Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije. Da pak događaj odavno premašuje ne samo hrvatske već i europske granice dokazuje više od 900 ljudi, koliko ih je primjerice samo prošle godine putem interneta pratilo u Daruvaru organizirano predavanje akademika Paara. I ove godine, najavljuje tajnik AD “Kumova slama” Antun Boroš, sudionike i posjetitelje očekuje niz zanimljivih predavanja, radionica i izložbi.

– Nakon već sedam godina lutanja svemirom i pitanja što je Svemir ovaj osmi puta odlučili smo da tema bude život u tom beskraju u kojem je i ova naša planeta Zemlja i njezina zvijezda Sunce. Plan nam je da ove godine slušamo predavanja o životu u Svemiru, a tu spada i ovaj naš ljudski život. O tome ćemo imati priliku čuti u nizu predavanja o geologiji, antropologiji, biologiji, medicini i, naravno, astronomiji, a koja će nam održati, kao i do sada, oni najpozvaniji, znanstvenici, naši predavači.
Kao i svake godine predavanja će se održavati u Hrvatskom domu u večernjim satima gdje će biti postavljena izložba s temom “Životinje u Svemiru” te niz novih astrofotografija koje su napravili astrofotografi u proteklih godinu dana. Imat ćemo nove fotografije snimljene u programu SallyRideEarth Kam, snimljene s Međunarodne svemirske postaje. Radit će i Astronomski vrtić za predškolsku djecu. Kao i prošle godine prva tri dana priređujeom i Astroexpo, sajam nove i rabljene opreme – zadovoljan je uspjehom u pripremi ovogodišnje manifestacije tajnik Boroš.