Zahvaljujući Argonautima i njihovim uspjesima Bjelovarčani već toliko puno znaju o Maratonu lađa na Neretvi tako da više nema potrebe pisati kako je to jedan od najgledanijih sportskih događaja u Hrvatskoj, kako je to utrka izvornih neretvanskih lađa i kako je to veslački maraton dugačak 22 i pol kilometra koji se proteže od Metkovića pa sve do Ploča. Međutim, potrebno je ponovo naglasiti kako su bjelovarski veslači, popularni Argonauti, zadnjih nekoliko godina obavezno jedni od favorita Maratona i kako su na Neretvu donijeli kontinentalni strah i trepet svim domaćim posadama koji na njih gledaju s ogromnim respektom i dužnim poštovanjem.

ARGONAUTI SE UMORILI

Ove godine održati će se 21. po redu Maraton lađa na Neretvi s time što će ovogodišnja utrka našim veslačima biti 12. po redu. Argonauti su prvih godina gledali, učili i divili se ljepotama neretvanskog kraja, nakon toga su pokušali napraviti iskorak i ostvariti neki značajniji rezultat, pa su se zadovoljili desetim mjesto, da bi 2015. godine bili četvrti, pretprošle su godine bili prvaci, dok su prošle godine bili srebrni. Međutim, toj upornosti naših veslača i tim sjajnim rezultatima došao je kraja. Naime, Argonauti su najavili kako im je dosta, kako su se umorili i kao je stiglo vrijeme za Posljednji valcer na Neretvi.

– Ovo nam je zadnji ozbiljni maraton, veslati ćemo nešto kao oproštajnu utrku. Naime, mi ćemo i dalje dolaziti na Neretvu i veslati maraton, ali ne više s ovakvim pripremama, s ovakvom željom i kao favoriti. Dolaziti ćemo za dušu i kako bi uživali u atmosferi koju donosi Maraton lađa na Neretvi. Jedan dio posade će odustati, ali jedan dio će preći u momčad Argo 2, koji će tako postati Argo 1 – najavio je Tomislav Smrček Čonč, duhovni vođa Argonauta koji je dodao – Ova naša odluka ne znači kako na ovogodišnji maraton idemo kao na izlet. Ma ne, upravo suprotno. Od ovogodišnjeg maratona očekujemo ponovo jedan od vrhunskih rezultata. Boriti ćemo se za medalju. Spremni smo možda kao nikad do sada tako da uz malo sreće, koju obavezno moramo imati, možemo ponovo u Bjelovar donijeti štit kneza Domagoja. Mirni smo i pun samopouzdanja tako da ćemo pokazati da i dalje vrijedimo.

ISKUSNIJI ZA GODINU DANA

Prošlogodišnja posada Argonauta oslabljena je za Ivana Frančića i Matea Vinkovića koje su uspješno zamijenili Ivan Kopčinović i Igor Štimac. Vjerujući riječima Čonča posada je ponovo spremna da uđe u borbu za medalju, što potvrđuje i prognoza organizatora koja govori kako su Argonauti uz Gusare iz Komina, Stablinu i Krvavac jedni od favorita maratona.

– Zajedno s trenerom Ljubekom iskusniji smo za još jednu godinu tako da smo nešto mijenjali u treninzima, međutim, ostali smo u istom ritmu kao i za prošlu utrku. Pripreme smo odradili na ribnjaku u Starom Štefanju, pa smo četiri dana bili u Skradinu kod Šibenika i završni dio priprema je na Šoderici – naglasio je Smrček pred oproštajni valcer na Neretvi. Međutim ne zaboravimo, Argonauti su kao Rolling Stonesi kojima je svaka turneja oproštajna, no, oni još uvijek sjajno sviraju.