Bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec najidealniji je komentator netom završenih parlamentarnih izbora. Na ovim izborima nije aktivno sudjelovao, a kao čelnik jednog od većih hrvatskih gradova politika mu je u opisu radnog mjesta. Pristao je za Bjelovarac Novi komentirati izborne rezultate i ono što smatra da nas čeka u budućnosti, uz napomenu kako je riječ o njegovim osobnim stavovima.
– Visoka stopa izlaznosti hrvatskih građana, dakle onih koji žive u Hrvatskoj, a ne dijaspori, za svaku je pohvalu jer pokazuje da hrvatski građani sve više shvaćaju važnost parlamentarnih izbora i da je odluka o pojedincu, stranci ili bloku koji će voditi Hrvatsku u njihovim rukama. Što se pak rezultata tiče, i oni su jako dobri, jer pokazuju da hrvatsko javno mnijenje eliminira duhove prošlosti, podjele na ustaše i partizane. Izborni rezultati poziv su na dijalog i toleranciju i rad za opće dobro. Oni tjeraju velike stranke na komunikaciju, da sjednu za isti stol i da napokon čuju i vide jedni druge. Prvi puta u hrvatskoj povijesti imamo poziv na razgovor, a kada se počne razgovarati, tada obično i dođe do dogovora – govori Korušec dodajući kako su birači kaznili nevoljkost velikih stranaka da uđu u nužne reforme. Nada se da će članovi Mosta pokazati odgovornost u smislu da izbore neće trebati ubrzo ponoviti, a napominje i kako je njihova glavna valuta principijelnost koju ne smiju izgubiti. Pohvalio je i rezultate lijeve koalicije, Hrvatska raste.
– Smatram da je velik uspjeh dobiti jednak broj glasova kao i oporba, nakon četiri godina mandata u kojemu su naslijedili jako loše stanje i morali povući niz nepopularnih poteza – govori Korušec.
Test demokracije, ali i samospoznaje
Đurđi Adlešič, bivšoj bjelovarskoj gradonačelnici koja se povukla iz političkog života, drago je pak što Bjelovar i dalje ima svojeg zastupnika u Hrvatskom saboru.
– Dario Hrebak mlad je i ambiciozan i sigurna sam da će se upravo preko njega ponovno čuti za Bjelovar – komentira najpoznatija bjelovarska političarka i dobra poznavateljica lokalnih i nacionalnih političkih prilika. Bivšoj potpredsjednici Vlade RH drago je i što je dio saborskih mandata završio u rukama “malih” stranaka poput Bandićeve Stranke rada i solidarnosti te Mosta, kao najvećeg iznenađenja ovih izbora. Što se pak tiče budućeg mandatara, odnosno “službenih” pobjednika državnih izbora, ona spominje običaje razvijenih demokracija poput one danske.
– U Danskoj je pobjednik onaj tko ima više glasova, dakle tu nema puno filozofije. Ona stranka, odnosno koalicija koja ima pa makar i jedan glas više, prva dobiva pravo sastaviti Vladu – poručuje bivša saborska zastupnica. Dodaje i kako su izbori uvijek test demokracije, ali i otkrivanje prave slike o sebi, odnosno spoznaja o tomu koliko je ustvari medijska slika realna.

Vedran Babić, SDP

Očekivali smo bolji rezultat, ali ne treba zaboraviti da su HDZ i HSS ovoga puta išli zajedno, a na svim prethodnim izborima odvojeno. Imali smo osam mandata, sada imamo pet, ali jedan mandat izmaknuo nam je za manje od dvije tisuće glasova. Osobno, imao sam najviše preferencijalnih glasova na listi od svih političara s područja BBŽ, a i to nešto znači. Što se tiče budućnosti, ako Domoljubna koalicija sebi pribraja dijasporu, onda mi sebi možemo pribrojiti manjine, no konačna odluka o budućoj Vladi u rukama je Mosta.

Damir Bajs, neovisna lista

Zahvaljujem biračima II. izborne jedinice koji su dali svoj glas mojoj neovisnoj listi na netom održanim Parlamentarnim izborima. Također, želim se zahvaliti i kandidatima s moje liste te mnogim volonterima u mom izbornom Stožeru koji su dali svoj doprinos izbornoj kampanji. Čestitam i izbornim pobjednicima te se nadam da će opravdati povjerenje građana koji su im dali svoj glas i time mogućnost da vode Hrvatsku naredne četiri godine.

Dario Hrebak, HSLS

Brojanje glasova trajalo je dugo u noć, a na kraju su presudili upravo glasovi iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Stoga se posebno zahvaljujem svojim koalicijskim partnerima s područja županije. Ovo je svima poruka za buduće lokalne izbore, a meni je posebno drago što će Bjelovar imati svojeg zastupnika u Saboru i što će se glas Bjelovara čuti u Zagrebu. Čim Domoljubna koalicija formira Vladu počet ću se boriti za interese Bjelovara, a prvi potez bit će bitka za nastavak izgradnje brze ceste.

Miro Totgergeli, HDZ

Zajedno s partnerima ostvarili smo pobjedu na smo ponosni i zato zahvaljujem svima koji su svojim glasom doprinijeli da Domoljubna koalicija postane izborni pobjednik. Ponosan sam na rezultat u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji gdje smo SDP-ovu koaliciju pobijedili za 747 glasova te tako dokazali da smo najjača politička snaga u županiji. Ovaj rezultat ujedno je i najbolja potvrda da smo bili u pravu kada smo tvrdili da HDZ BBŽ prema snazi i rezultatima zavrjeđuje barem peto mjesto na izbornoj listi.