Andrea Posarić zaposlenica je gradske uprave u timu za EU projekte i odnedavna uzdanica Stranke s Imenom i Prezimenom koja bi mogla biti iznenađenje na predstojećim parlamentarnim izborima. Rođena je Bjelovarčanka koja je do 1992. godine živjela u prigradskom naselju Trojstveni Markovcu, a nakon pogibije oca u ratu, preselila je s mamom i mlađom sestrom bliže centru grada. Posarić je na VERN-u završila redovni trogodišnji studij Ekonomije poduzetništva, a potom i Poduzetnički menadžment.

Samouka u pisanju projekata

Tijekom studiranja upoznala sam vrlo sposobne i uspješne mlade ljude, kao i odlične profesore s iskustvom iz prakse, a znanja i vještine koje sam stekla pomogle su mi u poslovnom životu jer sam osposobljena za snalaženje u svakoj situaciji i ništa mi nije teško odraditi. Po završetku studija susretala sam se s vrlo negativnim komentarima, s obzirom da se studij plaća u samostalnom aranžmanu, a ne iz državnog proračuna, no i dalje mislim da mi je to bila jedna od najboljih odluka u životu – govori Posarić koja se prije desetak zaposlila u bjelovarskom uredu Razvojne agencije Sjever-DAN kao jedina zaposlena osoba. To joj je omogućilo da sama naučila pisati projekte, bez mentorstva i bez edukacija,.

Uz mnogo vanjskih otpora, uspjela sam sama sve svladati. Iako je bilo vrlo teških razdoblja, nisam odustajala. Početkom 2014. godine, nakon gašenja ureda u Bjelovaru, prebačena sam u Grad Bjelovar na radno mjesto Viši stručni suradnik za provedbu programa Europske unije i međunarodnu suradnju – zamjenik koordinatora za EU projekte, a početkom 2018. godine postala sam Viši savjetnik za provedbu programa Europske unije i međunarodnu suradnju – spominje Posarić koja u projektnom menadžmentu ima više od deset godina iskustva.

Iščlanila se iz HDZ-a

Projekti su, kaže, postali dio njezina života i ne smatra ih poslom koji se obavlja od sedam ujutro do 15 sati, nego poslom koji traje 24 sata dnevno, bez obzira bio radni dan ili ne.

Osjećam odgovornost prema poslu, ali i želju da za svoju zajednicu i svoje sugrađane, uz pomoć sredstava EU i nacionalnih, osiguram dodanu vrijednost kvalitete života – kaže. Stranka s Imenom i Prezimenom nije prva stranka čija je Posarić članica. Naime, dugo godina bila je u HDZ-u koji se, kako kaže, učlanila zbog nekih svojih stajališta i vrijednosti koje su bila bazirani na Domovinskom ratu te zbog ratne tragedije u obitelji koja joj je obilježila cijeli život.

Želja mi je bila da postanem dio te zajednice još od srednje škole, ali sam odlučila da ću to učiniti tek nakon što pronađem posao, a tako je i bilo. Nažalost, nakon dugo godina, shvatila sam da to više nema smisla pa sam na Badnjak 2018. godine otišla u poštu i poslala im preporučeno svoju iskaznicu i zahtjev za iščlanjenjem. Nisam se više osjećala dobrodošlo niti sam osjećala da se moj trud, znanje i sve ono čime sam mogla pridonijeti i izvan gradske razine, smatra bitnim. Lampaše znam i sama paliti, jer ih palim od 1991. godine na grobu svog oca i sama znam provoditi aktivnosti koje se odnose na promicanje vrijednosti i digniteta Domovinskog rata, kao i istinske zahvalnosti i očuvanju sjećanja na hrvatske branitelje, što se vidi u konkretnim projektima, poput naše Barutane – poručuje Posarić i dodaje da ništa ne zamjera svojim bivšim stranačkim kolegama. Nakon izlaska iz HDZ- svojim bližnjima rekla je da se više neće sama učlaniti niti u jednu stranku, osim ako je netko ne pozove isključivo zbog rezultata njezina rada, znanja i vještina te ako je prepoznaju kao nekoga tko može konkretno pomoći u razvoju lokalne zajednice.

Nismo klasična stranka

Iskreno, nisam vjerovala da će se to ikada dogoditi, jer nisam uopće mislila da bi neka stranka ili u ovom slučaju, platforma tražila takve ljude. Tada sam dobila poziv za uključivanjem u Stranku s Imenom i Prezimenom, odnosno to je zapravo okvir za izlazak na parlamentarne izbore na način da će se pod tim zajedničkim nazivnikom okupiti i neke manje stranke, ali i nezavisni pojedinci bez formalnog učlanjivanja. Uključila sam se u projekt okupljanja jakih, dokazanih, neovisnih osoba. Prije svega mislim na sve one koji nude opciju rješenja, a ne samo uviđanja problema, kaže i dodaje da Stranka s Imenom i Prezimenom nije zamišljena kao klasična stranka s članstvom koje diktira njezinu javnu korisnost.

-Stranka s Imenom i Prezimenom korisnim smatra uključivanje upravo onih koji se neće tehnički upisati i biti formalni članovi. Dakle, uključila sam se kako bih surađivala u izradi jednog dijela programa i pred hrvatskom javnošću zastupala te politike koje će iznjedriti upravo dominantno stručni, a ne stranački timovi Stranke s Imenom i Prezimenom – pojašnjava Posarić koja je, među ostalim, zadužena za uklanjanje prepreka za uspješne korištenje EU fondova.

Za izradu projektnog prijedloga obično koristite razne strategije i akcijske planove te se vaše aktivnosti trebaju u većem dijelu poklapati i s mjerama navedenim u tim dokumentima. Tijekom svog radnog staža iskusila sam da su ti dokumenti loše napisani, da imaju puno stranica, a ništa konkretno. U ovom trenutku još uvijek nemamo nacionalnu razvoju strategiju 2030., a proces izrade koji bi trebao uključivati i lokalne sredine, razne dionike za koje se ona i radi je naprosto zakazao. Zapravo, zabrinuta sam kako će ta strategija izgledati, kao i svi ostali planovi koji bi trebali konkretnim mjerama biti usklađenim s europskim dokumentima i končano ostvariti pozitivan i konkretan doprinos Hrvatskoj u novoj financijskoj perspektivi 2021.-2027. Mislim da i razni odbori u okviru rada Hrvatskog sabora trebaju imati ljude koji imaju iskustva u praksi u pripremi i provedbi projekata kako bi znali prepoznati ono što je loše i dati prijedloge za poboljšanje i izmjene koje mogu stvoriti i konkretne rezultate. Jednostavnog načina zapravo i nema, potrebno je puno posla da bi se u potpunosti iskoristile mogućnosti koje su nam pružene, samo je važno znati i prepoznati što i u tom smjeru ići – poručuje Posarić. Što se pak hrvatskih političkih definicija tiče, ne smatra se ni lijevom ni desnom i dodaje da Stranka s Imenom i Prezimenom prvenstveno okuplja dokazane i provjerljive osobe koje imaju svoj identitet.

Svjetonazorski, okupljamo i lijevo i desno od onoga što bismo samo linearno nazvali centar, pa se u tom dijelu i sama nalazim. Mi smo opcija dijaloga ljudi kojima je cilj naći najbolja rješenja za Hrvatsku, prvenstveno kao sustav najboljeg upravljanja državom. Uz dijalog nastojimo doći do kvalitetnog konsenzusa i do pozitivnog kompromisa smještenog na obje strane ravnomjerno oko centra. Jedino područje u kojem mogu reći da sam „više desno“ jest tema Domovinskog rata, a to je, ponavljam, na temelju osobne tragedije koju sam doživjela, ništa radikalno, samo vođena osjećajem. Svi znamo priču o Kusonjama i filmu Broj 55 – govori Posarić koja smatra da Stranka s Imenom i Prezimenom ima šanse na ovim izborima jer je na hrvatskoj političkoj sceni potrebna pozitivna promjena.