Poput hladnog tuša odjeknula je nedavna vijest o tome da se Bjelovar ne nalazi u elitnom društvu deset hrvatskih gradova koji su povukli najviše novca iz EU fondova tijekom 2018. godine. Gradski dužnosnici EU fondove predstavljali su kao najveću polugu za podizanje standarda bjelovarskih građana, a često se isticao i podatak da je Bjelovar po broju prijavljenih projekata za vrijeme nove vlasti u jednom trenutku bio čak četvrti na nacionalnoj listi.

Nadmašili nas Pleternica i Grubišno Polje

Bjelovar je, pjesnički rečeno, prošle godine „gledao u leđa” ne samo velikim gradovima poput Osijeka i Rijeka, nego i onim dosta manjim, poput Grubišnog Polja i Pleternice.

No, ispadanje Bjelovara iz „Top10 lige” temeljen na službenim podacima Ministarstva financija nije iznenadio one rijetke koji su pratili izvršenje gradskog proračuna.

Podsjetimo, Grad Bjelovar u 2018. godinu krenuo je s očekivanjem da će iz EU fondova povući 14 milijuna kuna. Kako je vrijeme prolazilo, radio se rebalans za rebalansom, a gotovo svaki puta pojašnjenje je glasilo jednako – prijavili smo još projekata koje moramo uvrstiti u proračun.

EU pumpanje proračuna

Na vrhuncu svojevrsnog „EU pumpanja” Grad Bjelovar popeo se na vrtoglavih 27 milijuna kuna iz EU fondova. Kako je vrijeme odmicalo, tako je postajalo sve jasnije da velika većina njih neće biti realizirana tijekom godine.

Potkraj godine, taj je iznos smanjen na samo deset milijuna kuna, čak četiri milijuna kuna manje od prvotno planiranog iznosa.

Brojni su, dakle, EU projekti odgođeni, neki od njih nisu ni prihvaćeni, a posebna priča su oni projekti koji su u realizaciji, poput uređenja prometnice u Starim Plavnicama koja je, barem prema natječajnoj dokumentaciji, trebala biti dovršena krajem srpnja ove godine.

Problematične Stare Plavnice

Spomenuta prometnica i dalje je potpuno raskopana, a novi rok za dovršetak radova je kraj ove godine. Vrijedi spomenuti i kako je, prema podacima dostupnima u aplikaciji Transparentnost, izvođaču radova, bjelovarskom Poduzeću za ceste, do sada isplaćeno tek milijun kuna, iako ugovorena vrijednost radova iznosi 5,5 milijuna kuna. Zašto radovi kasne i kako će na takve propuste gledati tijela koja kontroliraju realizaciju iz EU fondova, tek ostaje za vidjeti.

Na fotografiji: Cesta u Starim Plavnicama trebala je biti dovršena do kraja srpnja ove godine