Oporbena koalicija “Zajedno za Bjelovar” osvojila je najveći broj glasova u gradu i svim većim mjesnim odborima, koalicija HSLS-HSS do pobjede je došla zahvaljujući pobjedama u mjesnim odborima u kojima su bili jedini izbor biračima, a HDZ je od vodeće političke snage spao na tek treće mjesto. Zaključak je to koji se nameće nakon malo detaljnijeg uvida u rezultate izbora za članove Vijeća Mjesnih odbora koji su se u Bjelovaru održali u nedjelju, 20. siječnja.

HSLS i HSS razdvojeno u Starim Plavnicama

Koalicija HSLS-HSS, nošena prvenstveno pozitivnom recepcijom Darija Hrebaka kao bjelovarskog gradonačelnika, nedvojbeno je poboljšala rezultate ostvarene na prethodnim “komunalnim” izborima. Ta je lista bila prvi izbor građana u devet mjesnih odbora, uključujući A.G. Matoš i ban Josip Jelačić, gdje su imali konkurenciju te dodatnih pet gdje su htjeli-ne htjeli pobijedili jer su bili jedini izbor. Vrijedi napomenuti i kako HSLS i HSS nisu imali zajedničku listu na svim mjesnim odborima, nego su u Starim Plavnicama izašli razdvojeno, što pokazuje prilično ograničavajuću spremnost na suradnju. Naime, članovi Vijeća Mjesnih odbora nemaju pravnu osobnost, a nemaju ni budžet. Jedino čime raspolažu je vlastiti glas, volja i trud, pa kao takvi nisu pretjerano zanimljivi u “podjeli plijena”. Ako se koalicijski partneri ne mogu dogovoriti na najnižem nivou, onda je pitanje kako će se nositi s većim izazovima.

Nezavisni i dalje u modi

Taj problem, barem se tako čini promatrajući sa strane, nemaju u koaliciji “Zajedno za Bjelovar”. Ta koalicija na izborima se ujedinila pod Nezavisnom listom Damira Bajsa, što se pokazalo dobrom procjenom, s obzirom da ne baš blistav image SDP-a i HNS-a. Damir Bajs, podsjetimo, bio je veliko iznenađenje prethodnih izbora jer je na bjelovarsku scenu uveo novinu u obliku kandidata koji nisu stranački opredijeljeni. Taj recept pokazao se uspješnim i ovoga puta, a sinergija s političkim strankama ljevice donijela je dodatne bodove. Komentirajući rezultate izbora, Bajs je odmah čestitao koaliciji HSLS-HSS, ali i podsjetio da je glas za HSLS i HSS ustvari bio glas za HDZ i obratno.

Katastrofalan rezultat HDZ-a

I dok po ukupnom broju glasova koaliciju HSLS-HSS od koalicije “Zajedno za Bjelovar” dijeli manje od stotinu glasova, HDZ je ovoga puta ostao “debelo” iza. NA prethodnim izborima za članove Vijeća Mjesnih odbora HDZ je dobio ukupno 2023 glasa, a ove nedjelje tek 1470. Ilustracije radi, koalicije su bile na oko 1800 glasova. Iako je HDZ uspio izgubiti čak četvrtinu glasova u odnosu na prethodne izbore, Ante Topalović, predsjednik bjelovarske organizacije te stranke, uspio je čak izjaviti i kako je to ni manje ni više nego očekivani rezultat. Znakovito je dodao i kako će imati više predsjednika mjesnih odbora nego što su imali, što znači da je koalicija s HSLS-om i HSS-om vjerojatno dogovorena i prije samih izbora, samo što su ugovaratelji procijenili da javnost ne smije doznati tu informaciju. Štoviše, kada ju je iznio Damir Bajs, Hrebak mu je uzvratio da je to – prljava kampanja. Volju birača ponovno će pobijediti politička matematika, no ako se volja birača ne poštuje u Hrvatskom saboru, teško da je možemo očekivati u Vijećima Mjesnih odbora.

Predsjednik HDZ-a po Hrebakovoj mjeri

Bilo kako bilo, ovo su već drugi uzastopni izbori na kojima članovi HDZ-a svojem predsjedniku na najizravniji mogući način poručuju da im je draži netko iz druge stranke. U pojedinim mjesnim odborima broja glasova za HDZ doslovno se prepolovio, a većina glasova te stranke završila je u džepu koalicije HSLS-HSS.

Dario Hrebak, podsjetimo, postao je bjelovarski gradonačelnik upravo zahvaljujući glasovima HDZ-a u prvom krugu izbora, a njihove glasove očito je uspio zadržati. Antu Topalovića, pokazali su više puta izborni rezultati, Bjelovarčani jednostavno ne mogu provariti, no iz dana u dan sve je jasnije da ga ni sve veći broj članova te stranke ne može “živog vidjeti”. No, koliko god puta izgubio na izborima, toliko je puta Topalović jasno poručio da se fotelje neće odreći. Osim samih članova te stranke u kojoj je kolektiv uvijek bio ispred pojedinca, Topalović svoju sigurnost može čuvati i mjestom predsjednika Gradskog vijeća. Stoga, izgledno je da će Topalović i dalje “drmati” bjelovarskih HDZ-om, a jednako tako i da će bjelovarski HDZ i dalje tonuti. Topalović je, očito, predsjednik HDZ-a po mjeri Hrebaka, a Hrebak vrlo uspješno “de-hadezeira” Bjelovar, što mu honoriraju i birači s lijevog spektra.