Piše: Vedran Cindrić

Zoran Milanović i Kolinda Grabar – Kitarović ušli su u drugi krug predsjedničkih izbora. No, kada bi gledali samo Bjelovar i Bjelovarsko – bilogorsku županiju HDZ-ova kandidatkinja ne bi ušla u drugi krug.

Naime, Miroslav Škoro, zapravo najveći protukandidat aktualne predsjednice u prvom krugu u Bjelovaru i BBŽ-u dobio je više glasova od Kolinde Grabar – Kitarović što je zasigurno i snažna poruka vodstvu HDZ-a u Bjelovaru i županiji. Naime, u Gradu Bjelovaru Zoran Milanović osvojio je 30.77 posto, Miroslav Škoro 27.86 posto dok je Kolinda Grabar Kitarović dobila tek 21.71 što znači da zaostaje za Škorom više nego što on za Milanovićem.

Kada gledamo Bjelovarsko – bilogorsku županiju, Milanović i Škoro zamijenili su pozicije, dok je Grabar – Kitarović ostala na trećem mjestu. Škoro je BBŽ osvojio s 29.26 posto, Milanović je dobio 27.39 dok je Kolinda Grabar – Kitarović dobila 26.54 posto.

Ante Topalović i Miro Totgergeli, šefovi gradskog i županijskog HDZ-a zasigurno će središnjici stranke u Zagrebu morati objasniti ovakav fijasko na terenu, posebno jer je Bjelovarsko – bilogorska županija (uz Zagrebačku) jedina županija u Hrvatskoj gdje Kolinda – Grabar Kitarović nije uspjela ući u drugi krug.

Gradonačelnik Hrebak i HSLS kojeg vodi snažno je podupirao Dejana Kovača koji je doživio potpuni debakl na izborima. Naravno, nitko nije očekivao da će Kovač biti novi predsjednik države, ali da mladi znanstvenik s Princetona neće imati ni jedan posto svakako je šokiralo HSLS-ove. Pogotovo jer su od Kovača manje glasova skupili samo davni politički mrtvac Anto Đapić te Nedjeljko Babić. Kovač je očigledno imao nedefiniranu kampanju u kojoj je svaštario s porukama pa čak i na ekonomskim temama, zbog čega ni u Bjelovaru, staroj HSLS-ovoj utvrdi, nije mogao skupiti više od tri posto. Građani su svoje rekli. Drugi krug je za dva tjedan, a parlamentarni izbori sljedeće godine. Kakve pouke će ‘poraženi’ političari izvući iz ovih izbora vrlo brzo ćemo saznati.