Neto plaća radnika zaposlenih u tvrtkama i ustanovama sa sjedištem u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji od 2008. do 2016. godine porasle su prosječno 8,9 posto, s 4.421 na 4.814 kuna. Podaci su to Državnog zavoda za statistiku koje je obradila i objavila Hrvatska gospodarska komora, a prema kojima je Bjelovarsko-bilogorska županija otprilike na sredini liste županija kontinentalne Hrvatske. Nižu plaću od bjelovarsko-bilogorskih, primaju radnici u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, dok se s 5.224 kune prosječne neto plaće ponovno ističe Koprivničko-križevačka županija.

Plaće bitno utječu na BDP

– Kontinuitet rasta plaća u realnom izrazu u Hrvatskoj prisutan je od 2014. godine, dajući time važan doprinos povećanju raspoloživih sredstava i kupovne moći kućanstava, omogućujući rast obujma prometa u trgovini na malo te rast osobne potrošnje, koja je u našim uvjetima bitna odrednica rasta ukupne gospodarske aktivnosti odnosno BDP-a. Rast plaća osobito je ubrzan u posljednje dvije godine pod utjecajem stabiliziranja gospodarskog rasta, pozitivnih pomaka na tržištu rada, ali i poreznih promjena usmjerenih na povećanje neto plaće i smanjenje poreznog opterećenja rada – poručuju iz HGK. No, napominju i kako je vrlo teško, ako ne i nemoguće doći do kvalitetnih i “svježih” podataka o plaćama. Državni zavod za statistiku, naime, objavljuje ih s upečatljivim zakašnjenjem, a podaci Financijske agencije odnose se samo za obveznike plaćanja poreza na dobit, dakle bez bankarskog sektora, osiguravajućih društava i ostalih financijskih institucija.

Regionalne razlike

– Razinu i dinamiku kretanja bruto i neto plaće obilježavaju velike razlike među županijama te malen broj regionalnih jedinica s iznadprosječnom plaćom. Tako je regionalna jedinica s najvišom prosječnom mjesečnom bruto plaćom po zaposlenom u 2016. godini imala 56,7% veću plaću od županije s najnižom bruto plaćom (Grad Zagreb u odnosu na Međimursku županiju), dok je kod neto plaće ta razlika iznosila 44,9% (iste regionalne jedinice) – stoji u analizi HGK.