Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država William Robert Kohorst u srijedu je posjetio Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorsku županiju, a glavna tema razgovora s predstavnicima Grada i Županije bila su potencijalna ulaganja američkih tvrtki na tom području.
„Kao poduzetnik, drago mi je posjetiti Bjelovar, grad koji je orijentiran na poduzetništvo i koji želi privući investicije. Upoznat sam s mjerama koje Grad Bjelovar provodi kako bi privukao investitore i mislim da su na pravom putu. Američka ambasada vrlo je zainteresirana za širenje poslova u Hrvatskoj. Želimo promovirati Hrvatsku kod američkih poduzetnika i dovesti Amerikance ovdje. Snažna Hrvatska snažan je partner SAD-u”, istaknuo je američki veleposlanik Robert Koherst. Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak naglasio je da je gradska uprava zadovoljna povećanjem broja radnih mjesta, ali ne i strukturom zaposlenih, odnosno visinom plaća. Kao razvojne prioritete naveo je digitalizaciju poslovanja gradske uprave te nastavak „tax-free” programa prema kojima su poduzetnici oslobođeni svih davanja prema Gradu Bjelovaru uz uvjet da investiraju i zapošljavaju. Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs naglasio je da je Bjelovarsko-bilogorska županija na državnom vrhu po investicijama u obnovljive izvore energije, a upravo u tom segmentu, kao i u IT industriji, vidi najveći potencijal suradnje s poduzetnicima iz SAD-a.
Američki veleposlanik tijekom posjeta obići će IV. Osnovnu školu, Veleučilište u Bjelovaru, Tehnološki park i Gradski muzej.