Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – U atriju Gradskog muzeja najavljen je treći po redu Amadeus fest koji će biti održan od 16. do 18. listopada, a koncerti će biti održani na dvije lokacije, u Katedrali sv. Terezije Avilske i atriju Gradskog muzeja. No, također održat će se i popratni programi za građanstvo te edukativne radionice za učenike i djecu.

-Ono što nas je potaknulo da usprkos svim problemima koji nas okružuju organiziramo ovaj festival komorne glazbe je ta velika poveznica Bjelovara i Mozarta koji je rođen iste godine kada je i naš grad osnovan. Također, želim naglasiti da je u ovo vrijeme bitno da gospodarstvo opstane, ali je također bitno da i kultura opstane. Mislim da je dobro da građani mogu uživo čuti predivnu klasičnu glazbu, a osim toga želimo i da naši glazbenici ili oni koji su phađali Glazbenu školu u Bjelovaru mogu pokazati svoje vještine i umijeće u svome gradu jer to su sve renomirani umjetnici koji nastupaju po cijelom svijetu – navela je zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić – Erjavec. Dodaje da će svečano otvorenje biti u petak 16. listopada u bjelovarskoj katedrali, dok će u subotu i nedjelju koncerti biti održani u atriju Gradskog muzeja.

-Pozivam građane da dođu. Strogo ćemo se držati svih epidemioloških mjera, na ulazu će se mjeriti temperatura tako da ne treba biti straha po pitanju korone – naglasila je Erjavec.

Mozart na najmlađe

Inače, na koncertima će zbog epidemioloških mjera moći biti 50 ljudi, no organizatori su se zbog toga pobrinuli da koncerti u petak i subotu budu prenošeni live streamom na internetu.

Glazbena škola Vatroslava Lisinskog Bjelovar sudjeluje u organizaciji Amadeus festa na više načina, štoviše bivši učenici navedne škole su idejni začetnici festivala.

-Naši bivši učenici Aleksandar Jakopanec i Hrvoje Pintarić su zapravo idejni začetnici cijele ove priče. Mi ćemo i ove godine organizirati Mozarta za vrtićance. To će biti  16. listopada u 11 sati na dječjem igralištu ispred Dječje knjižnice Petar Preradović. Pozivam sve roditelje da navrate s djecom i dođu na igralište. Poznato je da Mozartova glazba na djecu jako dobro utječe po pitanju emocija, a prošle godine je u Gradskom muzeju bilo stotinjak djece koja su zaista uživala i sve je bilo prilagođeno njihovoj dobi. Također, vrhunski umjetnici koji će nastupati na festivalu održat će radionice s našim srednjoškolcima – izjavila je Vanda Novoselec, profesorica Glazbene škole Vatroslava Lisinskog.

Foto – Š. Brajković