Drugu godinu uzastopce bilogorski visokogorci otvaraju svoju planinarsku sezonu zimskim usponima iznad 2000 metara. Prošle godine već u prvom tjednu siječnja okušali su se Bjelovarčani u slovenskim Karavankama i Julijskim Alpama na 2060 metara visokom Velikom vrhu Begunjščice te 2547 metara visokom Prisojniku. Ove godine trojica članova Visokogorske sekcije HPD Bilogora Bjelovar odlučili su se zaputiti na jug te posjetiti dinarske planine i u Crnoj Gori pridružiti se zimskom usponu na planinu Hajlu.

Hajla se nalazi na granici Crne Gore i Kosova i dio je sjeveroistočnog ogranka lanca Prokletija. Sa 2403 metra nadmorske visine najviša je planina ovoga dijela Prokletija, a mnogi je smatraju jednom od najljepših planina Crne Gore. Bjelovarski visokogorci bili su jedini hrvatski učesnici memorijala “Safet Mavrić Ćako”, koji u njegovu čast organizira planinarsko skijaški klub “Hajla” iz Rožaja i Turistička organizacija Rožaje svake godine drugog vikenda u siječnju.

Memorijal je jedan od najmasovnijih planinarskih događaja u Crnoj Gori kojim se odaje počast vrhunskom planinaru i čovjeku koji je tragično stradao na liticama Hajle 6. siječnja 1997. godine. Memorijal je ujedno i podsjetnik da nesreće ne zaobilaze ni najiskusnije i da u planinu uvijek treba ići s oprezom i poštovanjem. I ove godine na memorijalu se okupilo više od stotinu planinara iz svih krajeva, a najviše iz Crne Gore, Srbije i Kosova.

-Prvog dana su nas iz mjesta Rožaje terenskim kamionom prevezli do katuna Bandžov u podnožju planine Hajle na 1400 metara nadmorske visine. Iz Bandžova se za nepunih sat stiže pješice do planinarskog doma na Gropama na 1880 metara, gdje su organizatori pohoda potpomognuti Općinom Rožaje i Planinarskim savezom Crne Gore priredili druženje dugo u noć uz pjesmu i ples. Nakon kratko prospavane noći , drugi dan se od doma penje na vrh Hajle – ispričao je jedan od članova ove ekspedicije Željko Vinković.

Iako visok preko jednog metra, cijelom stazom, snježni pokrivač bio je dovoljno zbijen za hodanje, a magla posebno gusta na samom grebenu Hajle. Sve to nije omelo 70-tak planinara koji su po traženju vodiča imali potrebnu planinarsku opremu za siguran uspon u tim uvjetima.

-Zimski uspon na Hajlu ima za cilj promociju planine koja ima velik potencijal za razvoj planinskog turizma. Osim ljepotom Hajle oduševili smo se i ljubaznošću domaćina, a uspostavili smo i puno planinarskih kontakata za buduća planinarenja po planinama ove regije. Čarobne planine Crne Gore, vidimo se uskoro! – kazao je Vinković.