Prema podacima Fine, krajem lipnja ove godine blokirane račune je imalo 938 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, čija su ukupna dugovanja iznosila 414,6 milijuna kuna. Među prvih šest županija prema iznosu dugovanja nalazi se i naša, čiji vlasnici OPG-a duguju 29,9 milijuna kuna, što čini sedam posto ukupnih potraživanja, ali još sumorniju sliku donosi osvrt na 2011. otkada je broj blokiranih računa porastao za 13, a iznos duga povećan za 86,3 posto.

Na pitanje jesu li naši poljoprivrednici zaista nemarni u plaćanju doprinosa i ostalih obveza, teško je dati precizan odgovor, ali se iz razgovora s nekolicinom njih koji nisu bili spremni javno iznijeti vlastite nevolje, ipak iščitava temeljni problem. Po njima, ali i kako je to potvrdio predsjednik županijske Poljoprivredne komore i član još nekih tijela, Tihomir Jaić, glavne uzroke blokada valja tražiti u višemjesečnom kašnjenju isplata za isporučene proizvode.

 Stroža kontrola plaćanja

-Premda, primjerice, pojedini proizvođači mlijeka nemaju primjedbi na rokove isplate, drugima one kasne i po šest mjeseci, u u tom vremenu već stižu računi za PDV i druge doprinose. Dodatni problem je ako se OPG bavi samo tom proizvodnjom i nema drugih izvora prihoda. Dio očitog nesuglasja s velikim tvrtkama trebao bi riješiti Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi, čije se usvajanje očekuje za 10-ak dana, kojim se uz ostalo regulira plaćanje lako pokvarljivih proizvoda u roku 30, a ostalih 60 dana. I do sada smo imali sličan zakon čiju provedbu nitko nije kontrolirao, već su sami poljoprivrednici u pojedinim slučajevima podizali tužbe, dok će primjenu novog nadzirati Hrvatska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja koja se u proteklom vremenu pokazala neovisnom u svom radu – kaže Jaić.

 U igri i Porezna uprava

Pitanje je međutim kako će poljoprivrednici utjerati dugovanja malih otkupljivača koji također čine značajan dio partnera na tržištu poljoprivrednih proizvoda. Zbog toga su, kako tvrdi Jaić, u tijeku pregovori s poreznom upravom koja evidentira svaki račun OPG-a u prijavi PDV-a i ukoliko na konto proizvođača nije uplaćen novac u roku od 60 dana, automatizmom bi trebala pokrenuti postupak protiv dužnika. Podrška ovom načinu uvođenja reda u međusobnom poslovanju već je stigla iz kabineta ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, ali predstoje i razgovori u ministarstvu financija. Istodobno, novim Zakonom o OPG-ima onemogućeno je provođenje ovrha nad poljoprivrednim resursima koji su osnovni izvor djelatnosti, dok su u tijeku i pregovori o mogućnosti otvaranja zaštićenog računa za vlasnike OPG-a koji su u blokadi kako bi dio novca odlazio na otplatu, a ostatak ostajao poljoprivrednicima.

Među onima koji nemaju pritužbi na otkupljivače, a time ni blokiran račun, je i Jasna Daničić iz Velikog Korenova, članica OPG-a za proizvodnju mlijeka s mjesečnom proizvodnjom od 15.000 litara.

-Imali smo sreće potpisavši ugovor s jednom tvrtkom koja redovito podmiruje račune. Istina, nakon pada otkupne cijene, prije nekoliko godina počeli smo s tovom bikova, ali stabilizacijom tržišta i dalje nastavljamo s temeljnom proizvodnjom. No, broj proizvođača mlijeka i dalje opada, što je ujedno i signal mjerodavnima kako u ovom sektoru mora doći do promjena čime bi se osigurale dovoljne količine domaćeg mlijeka, ali i povoljnije cijene – kaže J. Daničić.