U čekaonicima kod pedijatara ovih dan gotovo je nemoguće pronaći slobodno mjesto, a redovi oboljenih malih pacijenata koji tamo dolaze u pratnji roditelja gotovo da se ne smanjuju. Prema svemu sudeći epidemija gripe je na vrhuncu, za pregled je potrebno naoružati se strpljenjem, a posebnu pohvalu u ovo „bolesno vrijeme” treba odati pedijatrima koji rade iznad svih propisanih normi kako bi pomogli.

– Radim već 35 godina, ali ovako nije bilo nikada, rekla nam je dr. Marija Čatipović, poznata bjelovarska pedijatrica koja nema sekunde slobodnog vremena otkad je počela sezona gripe i viroza.

Čekaonice pedijatrijskih ordinacija su prepune, dolaze majke s malom djecom, a sve dijagnoze slične: viroze ili gripa. Prepuna je čekaonica i bolničke pedijatrije jer mnogi roditelji umjesto svom obiteljskom liječniku radije odmah odlaze u bolnicu iako za to u najvećem broju nema opravdanja. Naime, kako smo saznali u bjelovarskoj bolnici, ovaj tip gripe ima vrlo malo komplikacija bolesti kao što su upale uha ili upale pluća.

– Nije čudno ovo što se danas događa. Kad ste zadnji put vidjeli snijeg i normalnu zimu. Danas u kaputima, sutra u kratkim rukavima i tako iz tjedna u tjedan. Klima se promijenila, podivljala, proljetnice cvatu već u siječnju i nije čudo što bolesti nasrću jedna za drugom, kaže doktorica Čatipović.

Najviše oboljelih djeca

Podaci o oboljelima od gripe gotovo da su alarmantni: u Županiji je registrirano oko 500 oboljelih, samo prošli tjedan bilo je 251 novoregistriranih bolesnika, rekla nam je dr. Nikolina Obran, epidemiologinja Županijskog zavoda za javno zdravstvo. – Najviše obolijevaju djeca predškolske dobi i zatim osnovnoškolci, kaže dr. Obran.

Zanimljivo je da je među oboljelima i petero djece koja su se cijepila, ali to statistički nije značajan broj s obzirom na ukupan broj oboljelih. Svojevrstan epicentar bolesti je u Čazmi gdje je registrirano najviše malih pacijenata. Treba dodati kako se radi samo o prijavljenim slučajevima pa se s razlogom može pretpostaviti kako je broj gripoznih daleko veći.

Barem što se škola tiče, najmanje je bolesnih i izostanaka na širem bjelovarskom području u Ždralovima.

Doktorica Obran upozorava kako je gripa ove godine “zakasnila” u odnosu na lani, odnosno, kako se kulminacija te bolesti tek očekuje.

Posljedice ove bolesti najbolje se vide u prepolovljenim razredima osnovnih škola, ali i vrtićkim grupama. Tome treba dodati i brojna roditeljska bolovanja jer je, primjerice, samo dok smo čekali izjavu dr. Čatipović, petero majki krenulo po potvrde za otvaranje bolovanja.

Poluprazni razredi

Što se tiče osnovnih škola u Bjelovaru situacija se mijenja iz dana u dan. U II. osnovnoj školi Bjelovar u petak je samo u petim razredima izostalo preko 40 posto učenika.

– Broj djece se mijenja iz dana u dan i teško je dati točnu informaciju. Gledajući samo petak, najviše je izostalo učenika petih razreda, njih 40 posto, s tim da je i kod njih različita situacija u svakom pojedinom razredu. U nekom nedostaje samo četiri ili pet učenika, a u drugom čak 15. Po generacijama je otprilike ovakav postotak: 5. razredi 40 posto, 6. razredi 22 posto, sedmi razredi 18 posto i osmi samo 8 posto – izjavila je v.d. ravnateljica II. osnovne škole Vlatka Ileković te dodala:

– Prošli tjedan su najviše bili pogođeni učenici razredne nastave. U jednom trenutku smo imali razred gdje je na nastavi od 25 učenika bilo njih samo šestero. No, tu se situacija lagano normalizira, učenici se lagano vraćaju. Na razini cijele škole (matična i PŠ Centar) u petak je ukupno izostalo oko 25 posto učenika.

Najbolja situacija je u Područnoj školi u Ždralovima gdje izostaje vrlo malo djece.

Nastava se odvija po normalnom rasporedu s napomenom da se učitelji prilagođavaju broju učenika, pa s razredima gdje više djece nije na nastavi ne obrađuju nove sadržaje, već ponavljaju i uvježbavaju ono ranije obrađeno, istaknula je Ileković.

Pojavile se i kozice

Ravnatelj IV. osnovne Bjelovar Nikola Margetić izjavio je da je na vrhuncu epidemije nedostajalo između 40 i 50 posto učenika, ali da već sada situacija jenjava dok su se u III. osnovnoj školi pojavile i vodene kozice. Nastava se odvija po redovnom rasporedu, ali u gotovo svakom razrednom odjelu ima po desetak bolesnih učenika, naravno i nekolicina djelatnika. To je uobičajeno za veljaču u kojoj je sezona gripe, a osim toga u razrednoj nastavi vladaju i kozice, navela Goranka Preskočil, ravnateljica III. osnovne škole. Iz I. Osnovne škole su nam šturo odgovorili da pojačan broj oboljelih učenika, ali da je to uobičajeno za ovaj dio godine te da se nastava redovito održava. Dječji vrtić ‘Bubamara’ nije imao veći broj izostanaka djece, to jest na 100 polaznika izostalo ih je zbog gripe njih 10, rekli su nam iz te ustanove dok su iz Dječjeg vrtića Bjelovar rekli da je povećan broj izostanaka oboljele djece s obzirom na aktualnu gripu i viroze te da su u stalnom kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo. (Željko Brkić, Vedran Cindrić)