Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – Sutra, u utorak, u bjelovarskom Domu kulture bit će održan veliki koncert u čast 110. rođendana Brune Bjelinskog, jednog od najznačajnijih hrvatskih skladatelja 20. stoljeća. Koncertom će dirigirati njegov sin Alan Bjelinski, vrsni hrvatski dirigent i skladatelj koji koncert u čast svoga oca očekuje prepun emocija.

-Htio bih zahvaliti ljudima koji poznaju i cijene djela Brune Bjelinskog, a isto tako htio bih zahvaliti i svome ocu što je napisao pregršt prekrasnih djela za mlade, ali i ostale. On je uz Borisa Papandopula možda i jedna od najvećih hrvatskih skladatelja, izjavio je Alan Bjelinski. Dodaje da se glazba njegovog oca prenosila s profesora na učenike desetljećima i da je sada došla jedna nova generacija koja je prepoznala njegovu inspirativnu glazbu i odlučila koncertirati njemu u čast.

-Njegova glazba spada u svjetsku literaturu. Posebno mi je drago što imamo koncert u Bjelovaru i želio bi da ta glazba dođe do svih, posebno mladih. Ona je zahtjevna za izvesti, ali daje veliku inspiraciju i osjećaj zdravog muziciranja, najavljuje Alan Bjelinski i nastavlja.

-Moj život s njim je bio divan. On je bio čovjek koji je prolazio veliki spektar razmišljanja. Bio je doktor prava, ali ga to nije previše zanimalo pa se okrenuo glazbi. Svaki dan je bio posvećen svome poslu i bio je istinski intelektualac. Inače, koncert u njegovu čast organizira Glazbena škola Vatroslava Lisinskog Bjelovar.

-Koncert će zaista biti raznolik. Bit će mnogo izmjena brzog i sporog ritma. Imat ćemo puno raznih kombinacija instrumenata, od kvarteta saksofona do violine, klavira, gudačkog ansambla, trube, klarineta i još brojnih instrumenata. Također nastupit će i Dječji jednoglasni zbor Glazbene škole Vatroslava Lisinskog te Tamburaški sastav Glazbene škol Alberta Štrige iz Križevaca, kaže Vanda Novoselec, profesorica violine i jedna od organizatorica koncerta. Kaže da su odsvirali mnogobrojne probe i da će posjetitelji uživati u glazbenoj rapsodiji skladateljskih djela Brune Bjelinskog.
-Koncert je u utorak s početkom u 19.30 sati u bjelovarskom Domu kulture, a ulaz za sve posjetitelje bit će besplatan, zaključila je Vanda.