Svake godine od 1. siječnja do 31. ožujka svi vlasnici kućnih ljubimaca, odnosno pasa, dužni su ih cijepiti protiv bjesnoće. Zakonska je to obveza prema kojoj je obvezno cijepiti svakog psa jednom na godinu. Uz to svaki pas mora biti mikročipiran pri čemu dobiva i putovnicu. Za sve to vlasnik psa izdvojit će 250 kuna, točnije 150 kuna za cijepljenje, 90 kuna za mikročipiranje te 10 kuna za putovnicu. Cijena je to koju je odredila država i jedinstvena je u svim veterinarskim ambulantama diljem Lijepe naše, doznajemo od Sanele Samec Komljenović, djelatnice Veterinarske ambulante Majcan iz Bjelovara koja ističe da u njihovoj ambulanti uz cijepljenje kućni ljubimac besplatno dobije i tabletu protiv crijevnih parazita.

Rizik smanjen na minimum

-Imamo vrlo pozitivna iskustva što se tiče cijepljenja jer obavještavamo naše klijente kada je vrijeme za cijepljenje njihovih kućnih ljubimaca. Jedni svoje ljubimce dovode kod nas u ambulantu na cijepljenje. Odlazimo i na sela sve kako bi procijepljenost pasa bila što veća, a time i rizik od bjesnoće smanjen na minimum, govori Samec Komljenović. Iako se Hrvatska ubraja u nisko rizične zemlje kada je riječ o pojavi bjesnoće zbog toga što se obvezno cijepljenje kućnih ljubimaca provodi od 1967. godine i što se posljednjih nekoliko godina provodila oralna vakcinacija lisica, susjedne su nam zemlje visko rizične po pitanju bjesnoće.

Stoga je cijepljenje protiv ove smrtonosne bolesti iznimno važno što znači da tu obvezu treba ozbiljno shvatiti. Valja reći i to da je izbjegavanje cijepljenja domaćih životinja opasno i lakoumno te zakonom kažnjivo s tim da treba voditi računa i o tome da je obvezno cijepiti svakog psa starijeg od tri mjeseca. Kada je pak riječ o mačkama u tom slučaju cijepljenje nije obvezno no veterinari ga preporučuju posebno kod onih mačaka koje su izložene opasnosti zbog nemogućnosti kontrole njihova kretanja. Cijena cijepljenja mačaka ovisi od ambulante do ambulante, ali najčešće ne prelazi iznos od 100 kuna.