Dobar dio roda koje su se i ove godine nastanile u našim krajevima već su se polako počele vraćati na jug, a to je učinio i par roda koji je gnijezdo savio na banderi u Klokočevcu kraj Bjelovara.

Nažalost, zbog lošijih vremenskih uvjeta za vrijeme gniježđenja bijele rode, ove se godine na području županije izleglo manje mladih roda nego prijašnjih godina. Prema prodacima Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode BBŽ u 2019. godini se izleglo tek 168 mladih roda, što je daleko najmanji broj otkako se prebrojavaju naše najveće ptice selice. Prethodne dvije godine, recimo, među rodama je vladao pravi “baby boom” pošto su se lani izlegle 443 mlade rode, a godinu ranije njih čak 472.

Mladu rodu roditelji su napustili i otišli na jug

Kako je prvo leglo para roda iz Klokočevca propalo, one su odlučile ove godine imati još jedno leglo. Dojavom mještana, Javna ustanova nadzirala je njihovo gnijezdo u nadi da će roditelji uspjeti othraniti ptića dok ne nauči letjeti i bude spreman za selidbu. Nažalost, ovu utrku s vremenom rode su izgubile jer stiglo je vrijeme selidbe, a mladunče još nije uspjelo poletjeti. Kako i sami ne bi zaglavili u lošem vremenu, odrasle rode iz bjelovarskog prigradskog naselja odlučile su krenuti na putovanje dugo više tisuća kilometara, a nesretni mladunac ostao je sam u gnijezdu. Ipak, mještani Klokočevca cijelo vrijeme su pratili situaciju i stanje gnijezda, a kad su shvatili da su roditelji odletjeli, odmah su intervenirali i obavijestili Javnu ustanovu.

-Javna ustanova i Elektra Bjelovar uspješno su proveli akciju spašavanja mlade rode koja je odmah zbrinuta u Centru za zbrinjavanje zaštićenih vrsta, gdje je ustanovljeno da je roda uhranjena i u dobrom zdravstvenom stanju.

Čuvar prirode i djelatnik Elektre odazvali su se na poziv mještana

Tijekom spašavanja mještani Klokočevca su cijelo vrijeme strepili za “njihovu” rodu koju su čuvali cijelo vrijeme, a za mladu rodu toliko su se vezali da su joj i nadjenuli ime Đuro – otkrila je ravnateljica Javne ustanove Spomenka Mlinarić i dodala da su svi odahnuli kad su djelaznik Elektre Bjelovar Ante Beljan i glavni čuvar prirode Milan Obranović sigurno spustili rodu iz gnijezda

-Cijela priča ima jako lijepu stranu koja pokazuje dobrotu i brigu mještana, suradnju zaštite prirode i elektre, kojoj gniježđenje bijele rode na električnim stupovima sigurno predstavlja dodatan posao i trošak, ali unatoč tome uvijek spremno reagira kod zaštite ove ugrožene vrste. Javna ustanova zahvaljuje svim dionicima ove priče i nadamo se da će ovakvih suradnji u spašavanju prirode biti u što većem broju – zaključila je Mlinarić.