Piše: Vedran Cindrić

Koalicijski partneri iz HDZ-a, HSLS-a i HDS-a posjetili su danas radove na Križevačkoj cesti koji su preduvjet za početak aglomeracije prema Klokočevcu i Rovišću. Tako je Bjelovar danas posjetio HDZ-ov ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić, državni tajnik Mario Šiljeg, saborski zastupnici Miro Totgergeli (HDZ), Branko Hrg (HDS), načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan (HDZ), generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, a svima im je bio domaćin bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Ukupna vrijednost projketa aglomeracije je 257.472.888 kuna od čega će više od 147.681.299 biti sufinancirano sredstvima Europske unije. Rekonstrukcija vodovoda predviđena je u 18 ulica u gradu Bjelovaru, a također planira se i izgradnja vodovodne mreže u Općini Rovišće, kao i rekonstrukcija postojećih uličnih cjevovoda koja će obuhvatiti šest ulica u samom središtu grada, a među njima i korzo.

No, ovo političko okupljanje i potpisivanje ugovora o ustupanju radova mjesec i pol dana prije izbora nije moglo proći bez pitanja o nadolazećim izborima i još uvijek službeno ne potvrđenoj koaliciji gradonačelnika Hrebaka s HDZ-om.

Liberalne stranke su u rasulu

-HSLS razgovara sa svima, osim naravno radikalima i sličnima. Razgovaramo s liberalima, ali mi je žao što su liberalne stranke u rasulu. Ja sam ih pozvao da se okupimo, no pomaka nije bilo. Razgovaramo i s HDZ-om, no mene najviše zanima transparentno trošenje javnog novca i mogućnost da u novom reformskom paketu vlade transparentnost bude dio novog zakona o lokalnoj samoupravi – izjavio je gradonačelnik Hrebak.

Dodaje da će kampanja biti kratka i da neće biti prostora za manje stranke.

-Ako se liberali žele ujediniti, onda to već sada moraju učiniti. Vrlo brzo ćemo morati sakupiti liste, a ja moram gledati što je najbolje za našu stranku i s kim mogu provesti transparentnost na državnu razinu – naveo je Hrebak i znakovito pohvalio dosadašnju suradnju s HDZ-om.

-Dosadašnja suradnja s HDZ-om je bila korektna. Oni su podržali naše projekte i ne vidim razloga zašto to ne bi učinili i na državnoj razini – istaknuo je Hrebak te se na novinarsko pitanje dotaknuo slabog rejtinga HSLS-a kao i prijašnje najave da će HSLS ići na izbore samostalno.

Ako idemo samostalno moramo uložiti ogromne količine novca

-HSLS ne stoji dobro po anketama, ali u drugoj izbornoj jedinici dobro stoji. Nije tajna da imam veliku podršku građana Bjelovara i Bjelovarsko – bilogorske županije. Mi možemo ići i samostalno na izbore što sam bio i najavljivao, ali u politici moraš biti pragmatičan. Mi ako idemo samostalno moramo uložiti ogromne količine novca i truda, a s druge strane ako ti netko stavi na stol da će ispuniti tvoj uvjet, ne vidim razlog zašto ne bi ušli s njim u koaliciju – zaključio je Hrebak.