Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – Koronakriza pogodila je sva područja poslovanja, no kako se epidemiološka situacija polako smiruje tako se kreće i s pokretanjem gospodarstva koje je vlada organizirala u tri faze popuštanja. No, ni u jednoj fazi se ne nalaze kazališta, kina ili mogućnost održavanja koncerata što je iznimno alarmantno za umjetnike koji isključivo žive od svoga stvaranja i publike.

Stoga su se bjelovarski umjetnici koji žive od umjetničkog djelovanja i kojima je to jedini posao udružili u inicijativu ‘After korona fest’ koju potpisuju koreografi, glazbenici i glumci poput Irme Unušić, Selene Gazde, Erne Rudnički, Martine Đurđević, Ognjena Milovanović, Ivana Ožegovića, Nebojše Buhina i Mladen Medak Gage te su poslali pismo namjere gradonačelniku Hrebaku da se obrati pozornost i na bjelovarske umjetnike koji su ostali bez ikakvih prihoda.

16 događanja preko ljeta

-Nastojali smo u startu voditi računa da to budu oni kojima je to stvarni i jedini posao, bilo da rade kao samostalni umjetnici, kao članovi nekih umjetničkih organizacija ili su obrtnici. Za sada nas je osam, no vrlo rado ćemo prihvatiti sve one umjetnike koji nam se žele pridružiti. Dakle, namjera je bila Gradu svratiti pozornost na te iste ljude koji su ostali bez ikakvih prihoda, a s idejom da bi, kad ovo stanje prođe, trebalo prije svega njih (nas) imati na umu, a ne dovoditi nužno neke druge, izvana – istaknuo je bjelovarski kulturnjak Mladen Medak Gaga i dodao

Erna Rudnički jedna je od sudionica ‘After korna festa’

-U prošli petak, 24 travnja, uputili smo pismo namjere gradonačelniku, na koje je on odmah reagirao i isti dan stupio sa mnom u kontakt, te smo se u utorak, 28. travnja sastali kod njega u uredu. Gradonačelnik se izjasnio kako ima želju da nas podrži te da je već pismo s predloženim programima ‘After korona festa’ proslijedio u proceduru, stoga se svi zajedno nadamo i vjerujemo da će doći do suradnje – kazao je Medak.

Dakle, inicijativa ‘After korona fest’ je uputila okvirni i privremeni program od šesnaest događanja koje čine radionice, predstave i koncerti.

-Sadržaji su to koji nisu odveć zahtjevni u tehničkom smislu, po cijeni su prihvatljivi, a planirani su za lipanj, srpanj i kolovoz – otkrio je Mladen Medak Gaga i dodao

Nebojša Buhin Nebo poznati je bjelovarski glazbenik i dobitnik Porina

-Uvažavamo i različite udruge i kulturno-umjetnička društva što djeluju na području Grada Bjelovara i koja bi također trebala dati svoj doprinos u kulturnim i zabavnim sadržajima jer su na različite načine sufinancirani iz Gradskog proračuna, no njihovo djelovanje je amaterskog karaktera i često predstavlja usputan hobi, a ne osnovni egzistencijalni posao. Vjerujemo da će naša inicijativa naići na razumijevanje te da ćemo na svekoliku radost i zadovoljstvo ostvariti dio programa u skladu s novonastalim uvjetima koji će pomoći građanima da se što lakše vrate u svakodnevnicu koja ih očekuje. – istaknuo je Medak i ponovio da se nada da će inicijativa uroditi plodom.

Budući da iz Nacionalnog stožera ni ne spominju kada bi se kazališta, plesne i koncertne dvorane mogle otvoriti, što zapravo poručuje da najvjerojatnije ni neće do jeseni, bjelovarski umjetnici su zaista ostali bez ikakvih prihoda i omogućavanje održavanja svojih programa tijekom ljeta je svakako nešto što bi im moglo pomoći u ovom teškom razdoblju za umjetnike.