BJELOVAR – Alenu Kiđemetu, tajniku Športske zajednice Grada Bjelovara, od početka ožujka 2018. do kraja 2019. godine preko putnih naloga isplaćeno je čak 41.396 kuna.

Službena je to informacija Grada Bjelovara koja se može, među ostalim, provjeriti i u revizorskim izvješćima o poslovanju Športske zajednice Grada Bjelovara u kojima, među ostalim, stoji i da su u godinama koje su prethodile Kiđemetovu dolasku, troškovi putnih naloga bili zanemarivi. Ta je neprofitna organizacija, naime, 2017. godine za naknadu troškova službenih putovanja isplatila 1.581 kunu, a godinu dana ranije 1.095 kuna.

Diplomirani inženjer poljoprivredne mehanizacije i član HSLS-a Alen Kiđemet putovao je, među ostalim, i do najudaljenijih bazenskih kompleksa u Hrvatskoj. U srpnju 2018. godine tako je posjetio bazenski kompleks u Vukovaru i uredno si po slovu zakona isplatio troškove putovanja od dvije kune po kilometru, odnosno ukupno 1.019 kuna. Potkraj idućeg mjeseca uputio se prema Rijeci na jednodnevno studijsko putovanje i obilazak kompleksa riječkih bazena. Početkom rujna tajnik Kiđemet putovao je na jug Hrvatske, u Split.

Od Vukovara do Pule i Splita

Kao i na prethodnim putnim nalozima, kao svrha putovanja navedeno je “pregled sportskog kompleksa i bazena u svrhu upoznavanja s mogućim projektima pri Gradu Bjelovaru“. Jednodnevno splitsko putovanje HSLS-ova tajnika Kiđemeta porezne obveznike stajala je 1.910 kuna, a posebno je zanimljivo zbog brzine kojom je izvedeno.

Prema putnom nalogu, Kiđemet je u Split iz Bjelovara krenuo u šest sati ujutro, a u Bjelovar se vratio već u 15 sati i 40 minuta. Kilometraža koju je upisao za putovanje od Bjelovara do Splita iznosi 470 kilometara, a od Splita do Bjelovara 485 kilometara. Ispada, dakle, da je tajnik tijekom čitavog putovanja vozio prosječno stotinjak kilometara na sat, bez ijednog zaustavljanja, uključujući i ono za samo razgledavanje bazenskog kompleksa, što je doista jako, jako čudno. Vrijedi napomenuti i da uz taj, ali i ostale putne naloge, nije priložen dokaz o plaćanju cestarine.

Isplaćene i dnevnice

U svakom slučaju, svoja putovanja tajnik Kiđemet nastavio je i sljedećeg mjeseca. Ovoga puta na redu su bili zadarski bazeni. Zadarski sportski kompleks i bazen u svrhu upoznavanja s mogućim projektima pri Gradu Bjelovaru Kiđemet je obišao početkom listopada te si isplatio 1.740 kuna. Iz Zadra se ipak vratio malo kasnije nego iz Splita. Krenuo je u šest sati ujutro, a vratio se u 18 sati i 55 minuta.

U prosincu te godine obavio je i posljednje putovanje, ovoga puta do Pule, za 1.660 kuna. Sve zajedno, tajniku Kiđemetu samo za obilazak hrvatskih bazena isplaćeno je nešto više od sedam tisuća kuna, no to svakako nisu bili jedini putni nalozi koje je tajnik bjelovarske Športske zajednice ispunio, a predsjednik Športske zajednice Željko Maletić mu ih potpisao.

Usto, za putovanje do Pule Kiđemetu je isplaćena i puna denvnica, do Vukovara i Rijeke pola dnevnice, a Zadar i Split posjetio je bez isplate dnevnice. Iako je imao pravo i na isplatu cestarine, nije mu isplaćena.

Iako je, ponovimo, kao svrha putovanja na svakom putnom nalogu ispisan sljedeći tekst: “pregled sportskog kompleksa i bazena u svrhu upoznavanja s mogućim projektima pri Gradu Bjelovaru”, nismo uspjeli dobiti jasan podatak o tome tko je tajniku Športske zajednice Grada Bjelovara naložio da obilazi udaljene hrvatske bazenske komplekse.

Maletić: Putovanja su opravdana, ali…

Željko Maletić, predsjednik Športske zajednice čiji potpis “po zapovjednoj odgovornosti” krasi svaki putni nalog, kaže da se više ne sjeća po čijem je nalogu putovao tajnik.

– Smatram da su putovanja bila opravdana i da tu nema ništa sporno, ali ne sjećam se tko je dao nalog. Sportska zajednica ima svoje ovlasti, a dio naloga nam daje Grad Bjelovar, ali za ova konkretna putovanja ne znam točno – kazao je predsjednik Maletić.

Na naše pitanje je li tajnik priložio neku dodatnu dokumentaciju koja bi nedvojbeno dokazala da je doista posjećivao sve navedene bazenske komplekse, predsjednik Maletić kazao je da misli da je ima. Ipak, nije nam znao sa sigurnošću odgovoriti na pitanje po čijem je nalogu tajnik Kiđemet, dipl. ing. poljoprivredne mehanizacije, proputovao Hrvatsku.

Odgovor na isto pitanje potražili smo i na samom izvoru. Tajnik Kiđemet nam je pak kazao da je putovao po vlastitom nahođenju, ali i u dogovoru s Gradom Bjelovarom radi dugoročnog plana razvoja sporta. Na naše pitanje tko mu je konkretno iz Grada dao nalog za putovanje, Kiđemet je dao sljedeći odgovor.

– Nismo djeca, znam na koju stranu vjetar puše – odgovorio je Kiđemet i uputio nas na Grad Bjelovar. Pitali smo ga i ima li popratnu dokumentaciju koja opravdana izdane putne naloge poput računa za benzin, cestarina, parkirališnih karata ili potpisa upravitelja bazenskih kompleksa koje je obišao, a on je rekao da ih nema. Tajniku, dakle, treba vjerovati na riječ.

Kiđemet je putovao sam

Željka Maletića, predsjednika Športske zajednice Grada Bjelovara, baš kao i tajnika te neprofitne organizacije Alena Kiđemeta, pitali smo je li na službena putovanja išao sam ili u nečijem društvu. Obojica su nam potvrdila da je tajnik Kiđemet putovao sam. Pitanje je li putovao u društvu postavili smo s obzirom da inženjer poljoprivredne mehanizacije teško da može stručno analizirati bazenske komplekse. (ik)