Predsjednik Gradskog vijeća i bjelovarskog HDZ-a Ante Topalović jedan je od rijetkih bjelovarskih aktivnih političara zaposlenih u privatnom sektoru. S njim smo razgovarali koje mjere HDZ smatra da treba poduzeti kako bi se bjelovarsko gospodarstvo, ali i građani, što prije oporavili od neminovne krize koja nam slijedi. Topalović se u razgovoru nije libio dotaknuti i nepopularnih mjera poput smanjenja plaća dijelu zaposlenika na gradskom proračunu, a komentirao je i aferu putnih naloga tajnika Športske zajednice koja ovih dana potresa Bjelovar.

BJ: Bjelovarski gradonačelnik najavio je da sebi, zamjenicima i službenicima neće smanjivati plaću. Nakon toga najavio je da će se odreći jedne plaće, pa je najavio da će ići u smanjenje plaće dužnosnicima za 20 posto, ali da službenike i namještenike do daljnjeg „neće dirati”. Kakav je stav HDZ-a o rashodovnoj strani gradskog proračuna?

– Mislim da o svemu prvo dobro promisliti, a tek onda povući konkretne poteze. Za sada se ne vidi ozbiljan trag ove pandemije po gradski proračun. Na žalost, bojim se da će biti značajan utjecaj s nekom odgodom. Oni koji rukovode moraju vidjeti rade li neke službe ili ne rade. Ako netko uslijed pandemije ne radi, mislim da mu se može malo smanjiti plaća jer ima i manje troškove. S druge strane, ima onih koji rade i više pa bi bilo nekorektno njima smanjivati plaću.

BJ: Imate li uvid u to koliko tko radi ili ne radi?

– S moje pozicije predsjednika Gradskog vijeća teško je znati tko konkretno koliko radi, ali vidim da, primjerice, službe čistoće rade kao i prije, samo sada s većim rizikom i u malo otežanim uvjetima, pa njima nikako ne bih dirao plaće. S druge strane, neke ustanove i dio gradske uprave ne radi, mislim da njima blaga korekcija ne bi napravila nikakav problem.

BJ: S obzirom da ovu krizu, što sada mislite o kapitalnim projektima Grada Bjelovara poput izgradnje gradskog stadiona i toplica?

– Ako pričamo o projektima, i njih je potrebno razvrstati. Neki su otišli predaleko da bi se zaustavljali, a neki su djelomično financirani i iz drugih izvora i to u jednom ozbiljnijem postotku. Takve projekte ne bih dirao. Kada pričamo o projektima koji su u najvećem dijelu financirani iz našeg proračuna, ako nisu nužni, svakako bi ih trebalo staviti na čekanje dok ne vidimo do kada će ovo trajati i kakve će posljedice biti.

BJ: Što će biti s EU projektima?

– Vezano uz EU projekte, ali i projekte općenito, potrebno je svemu u ovo vrijeme pristupiti sa dozom opreza. Pokrenuto će se završiti i taj dio nije sporan. No, kako će izgledati slika, to je još daleko ispred nas pa treba strpljivosti da vidimo kako i kada će ova pandemija završiti, a uz to dovoljno opreza da se ne opteretimo nekim projektima i tako stvorimo probleme u budućnosti. Ukratko, za sada EU projekte “gurati” po planu, a ostalo, ako nije nužno, odgoditi za neko vrijeme.

BJ: Kada bismo mogli imati konkretnije podatke o utjecaju krize na gradski proračun?

Grad gospodarske aktivnosti vidi sa određenom odgodom što može biti varljivo za one koji gledaju samo prihode. Tek sada kreće utjecaj pandemije na financije jer plaće u gospodarstvu idu polovicom mjeseca. Nama u Bjelovaru posebno je važna djelatnost opremanja koja će kasniti s reakcijom na pandemiju skoro godinu dana. Primjera radi, netko tko je došao do faze opremanja kuće ili hotela neće se zaustaviti baš sada, ali s novim gradnjama je drukčiji slučaj. Bit će puno manje novogradnje, što ujedno znači i manje posla za tvrtke koje u tomu sudjeluju, a u tom sektoru ima jako puno gospodarskih subjekata s našeg područja. Ne mogu ih sve nabrojiti i nek se ne naljute oni koje nisam spmenuo, ali recimo tu su Kronospan, Bjelin, Prima, Vik-iverali, RR-concept i drugi.

Mislim da je još važno napomenuti da svi moramo iznaći načina kako pomoći da se stvari pokrenu kad pandemija utihne ili završi. Mjere koje je Vlada premijera Plenkovića uvela iznimno su izdašne i kvalitetne. Po prvi puta čujem da neki kažu da Vlada daje čak i previše gospodarstvu. Na žalost, nisu u pravu, već samo još ne vide posljedice koje nam dolaze.

BJ: Kako se u tu priču uklapaju mjere Grada Bjelovara, jesu li dovoljne?

– Mislim da se i Grad mora pripremiti i ponuditi nešto ozbiljnije od ovoga što smo za sada dogovorili i uveli. Na zadnjem vijeću sam predložio, a kasnije pojasnio gradonačelniku, prijedlog HDZ-a za uvođenjem kreditne linije za likvidnost s garantnom shemom. U prijevodu to znači da banke daju kredit poslovnim subjektima za normalan rad poput isplaćivanja plaća i plaćanja dobavljača, a Grad plaća kamatu za te kredite. Uz to, kako će svi biti “iscrpljeni” ovom krizom i možda neće biti dovoljno kreditno sposobni za kredit koji im treba da bi normalno krenuli raditi, tu isto “uskače” Grad u suradnji s bankom. Način pomoći Grada u tom segmentu je da kad banka kaže da netko ima “kreditni rejting” do nekog iznosa, a njemu treba više, Grad jamči za vraćanje tog preostalog iznosa do maksimuma od dvostrukog kreditnog rejtinga. Slične “proizvode” već nudi država, no mislim da će potrebe biti na žalost tolike da ćemo svi morati na svim razinama dati sve od sebe kako bi vratili gospodarstvo u normalu.

BJ: Zadnjih dana u javnosti se pojavila „vruća tema” o putnim nalozima tajnika Športske zajednice Alena Kiđemeta iz redova vašeg koalicijskog partnera HSLS-a. On je za manje od deset sati uspio otputovati do Splita i nazad i usput razgledati tamošnji bazenski kompleks, a da ustvari nije jasno tko ga je tamo poslao. Usto, za manje od dvije godine isplaćeno mu je više od 40 tisuća kuna na ime putnih naloga, je li to uobičajeno?

– Priča je zanimljiva. U svakom slučaju, najmanje što može biti problem je da čovjek treba ili naučiti kako se ispunjava putni nalog ili paziti što piše u njega. Putni nalozi uvijek su osjetljiva tema, osobno u ovom mandatu nisam predao niti jedan. A, moram priznati da imam osjećaj da su ministri zbog puno manjih “grešaka” prestajali biti ministri. No u svakom slučaju, treba detaljno vidjeti što je pozadina priče, tko je davao kakve naloge i slično. Razgovarao sam kratko s gospodinom Maletićem (predsjednik Športske zajednica Grada Bjelovara op. a.), on je potpisao uredno ispunjen putni nalog, a o istinitosti istoga ipak netko drugi odgovara. Ostaje za vidjeti po čijem nalogu je tajnik obilazio bazene i koji je tu interes Grada ili Sportske zajednice. Svakako sam tražio izvješće po spomenutoj temi jer je iznimno osjetljiva. Činjenica je da čovjek radi taj posao bez naknade. Da je kroz to vrijeme imao neku minimalnu naknadu, vjerojatno bi bila viša od spomenutog iznosa, no bez obzira stvari moraju biti čiste, pa želim da se i ova raščisti.

BJ: Osim bazena, tu su i brojni drugi nalozi. Nije li čudno što je trošak putnih naloga nakon dolaska novog tajnika skočio sa 1.500 kn godišnje na 17, a onda na gotovo 25 tisuća kuna?

Čudno je, točno. Zato i tražim izvješće. S druge strane, kao što sam rekao, prije je bila i neka naknada od ako se ne varam dvije tisuće kuna pa se možda zato i nisu pisali putni nalozi, no svakako treba utvrditi sve činjenice pa onda suditi. Za sada ne izgleda lijepo.