Osmi bjelovarski Dani meda održat će se ovog vikenda, u petak 23. i subotu 24. listopada. Organizatori, Pčelarska udruga Bilogora Bjelovar i pokrovitelj Grad Bjelovar, kao i svake godine potrudili su se osmisliti atraktivan program krcat događanjima. Poseban mamac za sve posjetitelje svakako će biti promotivne cijene pčelinjih proizvoda, a pčelari će svoje štandove postaviti u gradskom parku na Trgu Eugena Kvaternika već sutra (petak) prijepodne. Naime, med i ostali pčelinji proizvodi još uvijek su u kategoriji izvoznih poljoprivrednih proizvoda, za što je među ostalim zaslužna i visoka kvaliteta. Hrvatski med, a posebice onaj s područja Bjelovara i okolice, iznimno je visoke kvalitete. Gledano po europskim kriterijima, on pripada skupini bio-medova. Stoga su pčelari također u onoj rijetkoj skupini poljoprivrednika koji su se obradovali ulasku Hrvatske u Europsku Uniju, što im je omogućilo da svoje proizvode na EU tržište plasiraju izravno, umjesto preko posrednika koji su uzimali dobar dio kolača. Med je također proizvod čija je cijena na tržnicama i kućnom pragu niža od onih u trgovačkim centrima, iako je kvaliteta nedvojbeno na strani malih proizvođača.
Pripaziti na etiketu
Vladimir Bilek, predsjednik Hrvatske udruge pčelara, tako je upozorio na svojevrsni trik kojim se služe u trgovačkim centrima.
Kada tamo kupujete med, provjerite piše li na etiketi nešto tipa “Zemlja porjekla EU i izvan EU”, jer to znači da je riječ o mješavinama upitne kvalitete – istaknuo je Bilek dodavši kako je ova godina, za razliku od prethodne, bila dobra za pčelare, što će se odraziti i napristupačniju cijenu meda koja se danas kreće, ovisno o sortimentu, od 38 do 50 kuna po kilogramu. Valja spomenuti i kako Udruga pčelara Bjelovar Bilogora broji oko 160 članova s 12 tisuća košnica, a postoje od davne 1969. godine.