Pred ulaznim vratima u bolnicu prošlih tjedan dana održana je u Bjelovaru peta kampanja molitvene inicijative “40 dana za život”. Praktični vjernici, kako se sami nazivaju, u miroljubivom bdijenju su i po 12 sati neprestano molili za spas duša nerođene i pobačene djece te za zaustavljanje pobačaja. Njihova bjelovarska koordinatorica Diana Vuković kaže kako imaju neslužbene informacije o nekolicini žena koje su uspjeli odvratiti od prvotnog nauma i da zbog te činjenice neće odustati od lokacije, ma koliko ih neki osuđivali zbog toga.

Na granici siromaštva

-Molitve organiziramo pred bolnicama zbog toga jer se upravo u njima događaju pobačaji. Mi smo tamo jer želimo biti podrška i pomoć svim onim majkama koje se odlučuju na pobačaj protiv svoje volje, a takvih je puno. Odlučuju se na pobačaj samo zato jer u tom trenutku ne vide drugog rješenja. Upravo svim tim ženama želimo pokazati da nisu same i da postoje rješenja te da je sve bolje nego ubiti vlastito dijete – ističe Vuković. Dodaje da inicijativa svim tim ženama, osim moralne, nudi još i duhovnu i materijalnu pomoć isključivo putem donacija. Nekima plaćaju stan, nekima kupuju hranu i pelene, a nekima, kaže, plate i ratu kredita.

Da je upravo ekonomska nesituiranost i nesamostalnost glavni razlog zbog kojega se žene u nas odlučuju na pobačaj potvrđuju u bjelovarskim bolničkim krugovima, ali su oprezni u procjenama kada su brojke u pitanju. Tek se odvaže istaknuti da broj maloljetničkih trudnoća nije onako velik kako se smatra. Voditelj Odjela za ginekologiju i opstetriciju u bjelovarskoj Općoj bolnici prim.dr. sc. Tibor Toth, dr. med., spec ginekologije i opstetricije, tako podvlači da se uglavnom radi o ženama koje nemaju posao i riješeno imovinsko stanje.

Česta zabluda

– Kod nas vlada krivo mišljenje da se na prekid odlučuju mahom maloljetnice, a zapravo smo po tom pitanju ispod europskog prosjeka koji iznosi od šest do sedam posto. Na 50 do 60 prekinutih trudnoća godišnje, dakle u prosjeku jednoj tjedno, u našoj bolnici svega dva do četiri posto je maloljetničkih. To je suprotno mišljenju u društvu da najčešće abortiraju djevojke. Naravno, i s njima i sa svim ostalim ženama koje se odluče na taj zahvat uvijek razgovaramo i pokušavamo sve kako bismo ih odvratili od nauma. Nikada termin ne zakazujemo u dan-dva već im ostavljamo tjedan dana za razmišljanje i pokušavamo ih kroz razgovor uvjeriti da nastave trudnoću – ističe dr. Toth, dodajući kako zbog priziva savjesti u bjelovarskoj bolnici taj zahvat obavlja jedan od trenutačno troje stalno zaposlenih liječnika. Također doznajemo kako kod žena često dolazi i do zablude, pa tako i problema zbog kojih se prekid ne može obaviti.

– Mnoge krivo misle da se mogu javiti u roku 12 tjedana od dana začeća, a to je netočno. Zahvat u zakonom dozvoljenom roku je 12 tjedana ali od prvog dana posljednje mjesečnice – naglašava dr. Toth. Nakon toga roka, kaže, u bjelovarskoj bolnici bez itekako velikog razloga za liječničkom intervencijom nema prekida trudnoća. Iako eventualni uspjeh inicijative u uvjeravanju žena da rode Toth ne želi komentirati, ipak priznaje kako su na Odjelu imali slučajeva odustajanja u posljednji čas, ali u neznatnom broju.

Bjelovarski pobačaji u brojkama

60  -Otprilike toliko se pobačaja svake godine obavi u bjelovarskoj bolnici
2-4  -Među ženama koje odluče pobaciti otprilike je toliko posto maloljetnica
1      -Samo jedan liječnik u bjelovarskoj bolnici obavlja pobačaje
12    -Nakon toliko tjedana trudnoće pobačaj u Hrvatskoj je protuzakonit