Željko Maletić (HDZ) novi je stari predsjednik Športske zajednice Grada Bjelovara. Uvaženi članovi te ugledne sportske organizacije ponovno mu su, i to jednoglasno, poklonili povjerenje da razvija bjelovarski sport sljedeće četiri godine.

Hrebak pohvalio i Željka i sebe

Ne birajući riječi hvale ni za Maletića, a ni za sebe, izvanredan nastup ostvario je i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak (HSLS). Na neki način, gradonačelnik se prekrasnim govorom odužio predsjedniku Maletiću koju mu je prošle godine uručio priznanje za poseban doprinos sportu.
Koalicijski partneri ulagali su u sportsku infrastrukturu, kazao je među ostalim gradonačelnik, a nove toplice i stadion samo što nisu otvoreni. Jedino je potrebno malo poraditi na jačanju gospodarstva kako bi privatni sektor više ulagao u sport, istaknuo je gradonačelnik i saborski zastupnik Hrebak. S obzirom na procjenu da će BDP pasti deset posto, sigurni smo da će i to obećanje biti ispunjeno.

Istekao mandat, nikom ništa

Maletiću je, kao i bivšem tajniku Alenu Kiđemetu, mandat u Športskoj zajednici istekao još početkom prije nešto više od mjesec dana, pa je ta neprofitna udruga koja od Grada Bjelovara godišnje uprihodi oko šest milijuna kuna, funkcionirala bez zakonskih predstavnika nešto dulje od mjesec dana. Upozorio je na to i član Boris Presečki, no njegovo je upozorenje vrlo uspješno ignorirano.

Problemi s istinom i pamćenjem

Željko Maletić novi je stari predsjednik, a ostaje za nadati se da mu problemi s amnezijom neće smetati pri obavljanju te dužnosti, baš kao što i čelniku grada neće smetati da mu predsjednik Športske zajednice laže. Naime, kada smo razotkrili aferu s putnim nalozima, predsjednik Maletić kazao nam je da je dio putnih naloga koje je obilato koristio bivši tajnik te udruge, HSLS-ovac Alen Kiđemet, dolazio iz Grada Bjelovara. Nije se točno sjećao koji su to nalozi i tko je to iz Grada nalagao Kiđemetu da diljem Hrvatske razgleda bazene i igrališta s umjetnom travom, prati ATP turnir i među ostalim, provjerava sportsku opremu u gradskom odmaralištu u Novom Vinodolskom, pa čak i kao tajnik Šprotske zajednice odlazi na proslavu Grada Vukovara.

Štoviše, Maletić je tajniku Kiđemetu u dva navrata isplatio naknadu za korištenje privatnog vozila, iako je Kiđemet koristio službeno vozilo. Sve zajedno, Maletić (HDZ) je Kiđemetu (HSLS) kroz putne naloge i dnevnice isplatio više od 41 tisuću kuna, a da mu tajnik niti u jednom od naloga nije predočio nekakav dokaz da je zaista bio na putovanju poput, primjerice, računa za cestarinu.

Tupa oštrica gradonačelnika

Gradonačelnik Hrebak, kada su u pitanju sumnjivi putni nalozi osoba koje nisu članovi HDZ-a ili HSLS-a, inače ima prilično oštar stav. Kada je tek preuzeo dužnost, oštro se obračunao s tadašnjim direktorom Gradskog poduzeća za upravljanje športskim objektima Ljerkom Ožegovićem, koji je zbog sumnje na lažiranje putnih naloga završio na sudu.

Ovoga puta, iako je potpuno jasno da je nezakonito uzimati naknadu za korištenje privatnog automobila i koristiti službeni automobil, gradonačelnik Hrebak nije odlučio trenirati strogoću.

Usto, kao gradonačelnik imao je šansu i trenirati transparentnost pa su vijećnici s njegove liste mogli uvrstiti u dnevni red točku o raspravi o poslovanju Športske zajednice. Naravno, tu je točku mogao podržati i Ante Topalović, HDZ-ov predsjednik Gradskog vijeća koji je, po izbijanju Afere putni nalozi, u intervjuu za Bjelovarac.hr izjavio da su i sami ministri „padali” zbog manjih propusta. Da, „padali” su HDZ-ovi ministri, ali izgleda da je ministarsko mjesto puno nevažnije od mjesta predsjednika Športske zajednice.

Športska zajednica Grada Bjelovara tako će i dalje održavati svoj kontinuitet pokušaja povratka u bolju prošlost, sanjareći o tomu da će Bjelovar ponovno postati grad rukometa, pa možda i europski šampion, zašto ne. Vodit će se jednako transparentno, stručno i zakonito isti ljudi koji su je vodili do sada i stoga ne treba sumnjati da će Bjelovar, nakon što je proglašen tax free i digitalnim gradom, biti i grad sporta, a roditelji djece i dalje će plaćati lopte, dresove i organizirati prijevoz svoje djece na sportska natjecanja.

Novom čelništvu Športske zajednice čestitamo i želimo svaki uspjeh u daljnjem radu.