Oslobađanjem plaćanja školarina najboljima, Visoko učilište u Bjelovaru šalje snažnu, ali vrlo lošu, pogubnu poruku. Naime, u Hrvatskoj se školstvo već od prvog dana trudi pojedinca s potencijalom pretvoriti u osrednjeg birokrata. U tom naporu, školstvu se pridružuju roditelji – nemoj, sine, u privatnike, to su lopovi, nego nađi miran posao u općini, to ti je sigurna egzistencija. I kad na svijetu više ne bude ljudi, kada sve preuzmu roboti, ne boj se, u Hrvatskoj će i dalje biti netko tko će lupati pečate.

Bitno je tko su ti roditelji

U školi se također uči i da je najbitnije tko su ti roditelji. Ako su ti roditelji neki privatizacijski tajkuni, čitava škola je tvoja od prvog do zadnjeg razreda. Možeš pikati drugu djecu šestarom u oko, ništa ti se pod milim Bogom neće dogoditi – tko ih je tjerao da ti se očima nabijaju na šestar!

Iz srednje škole, dakle, izlazi kadar koji je zreo za učlaniti se u stranku, dobiti mjesto stručnog savjetnika i plaćicu od četiri tisuće kuna, radno vrijeme od 7 do 15, efektivno od 7.30 do 7.45, slobodne vikende, dodatno zdravstveno osiguranje i priliku za dodatne prihode, od preprodaje uredskog materijala do mita i korupcije.

Krivotvoriti ili kupiti diplomu?

S druge strane, ako želiš diplomu, možeš je ili kupiti ili lažirati, na tebi je da odabereš. Želiš je vrhunski lažirati, pravit ćeš se da četiri godine studiraš pravo i polagat ćeš lažne ispite toliko dobro da će drugi roditelji govoriti svojoj djeci da zašto nisu uspješni poput tebe, nazovimo te Tihomirom. I onda ćeš se kao Tihomir zaposliti negdje, recimo u gradskoj upravi, gdje ćeš biti cijenjeni školovani stručnjak pravnik sve dok jednog dana, a to je izuzetak, a ne pravilo, ne skuže da ustvari nikad nisi diplomirao.

Ali, ne moraš se plašiti. Ostat ćeš, istinabog, bez tog radnog mjesta, barem na neko vrijeme, ali nitko ti neće dirati plaću. Ugled u društvu nakon toga može ti samo porasti, baš kao i politička karijera. Uh, ovaj je uspio raditi s lažnom diplomom godinama, taj je kadar za EU parlament, mogao bi izmuljati Brisel da nam dade puno novaca.

Poticanje krivih vrijednosti

Zato kažem, Visoko učilište u Bjelovaru radi poguban potez, uči djecu pogrešnim vrijednostima, onima koje ne vrijede u Hrvatskoj. Ta djeca, najbolja od najboljih, nikada neće uspjeti u Hrvatskoj. Postat će cijenjeni negdje drugdje, negdje gdje je izvrsnost na cijeni. A mi ćemo im to i platiti.