Sinoć (petak) je zatvoren 12. DOKUart odličnim filmom ‘Vijesti iz Laayouna’ Bjelovarčanina Đure Gavrana, a nagradu publike dobio je fantastičan film Scream for me Sarajevo koji je toliko impresionirao gledatelje da je dobio najvišu ocjenu u povijesti DOKUarta. Film je to o Sarajevu pod opsadom s naglaskom na 1994. godinu i koncert Brucea Dickinsona, pjevača grupe Iron Maiden u Bosanskom kulturnom centru. U grad koji je bio 44 mjeseca pod opsadom došao je jedna od najvećih zvijezda heavy metala u svijetu te barem na trenutak pružio mogućnost stanovnicima da zaborave na tadašnju mračnu svakodnevnicu. Redatelj Tarik Hodžić i ekipa filma nažalost nisu mogli prisustvovati na festivalu, ali su se zato preko video linka na velikom platnu obratili publici na oduševljenje svih prisutnih. Također, Scream for me Sarajevo je dobio i nagradu Žiria mladih što ga čini apsolutnim pobjednikom festivala.

Također, karta više tražila se je i za film ‘Ispod sunca’ koji je iz prve ruke razotkrio propagandni model Sjeverne Koreje kao i ‘Gori more’, iznimno emotivan film o otoku Lampedos na Mediteranu gdje se svake godine iskrcaju tisuće Afrikanaca u potrazi za mirom, slobodom i sretnijim životom. No, nažalost, mnogi se ne iskrcaju na otok već njihova mrtva tijela bivaju izvučena iz mora. Ovaj film je bio i nominiran za nagradu Oscar.

Inače, ovogodišnji DOKUart prezentirao je sedam filmova i svaki film je do posljednjeg mjesta ispunio kino dvoranu što dovoljno govori koliko su Bjelovarčani ljubitelji dokumentarnog filma, ali isto tako i o kvaliteti filmova koje su organizatori uspjeli privući na DOKUart koji iz godine u godinu sve jače sjaji na mapi dokumentarnog festivala. (vec)