Danas je u Područnom uredu za zaštitu i spašavanje Bjelovar obilježen Dan jedinstvenog broja za hitne službe 112. Područni ured posjetio je župan Damir Bajs sa suradnicima te se upoznao s radom, postignućima i planovima razvoja Sustava 112 u Republici Hrvatskoj.

Područni ured posjetili su i najmlađi učenici II. osnovne škole Bjelovar koji su sa zanimanjem slušali objašnjenja pročelnika Marijana Radoša zašto se i kada se moram zvati broj 112.

-Kada se dogodi požar ne smije se dirati ništa što je gori, već se mora izaći van i odmah nazvati broj 112 i reći gdje se požar nalazi – simpatično nam je objasnio Dino Rukavinca iz drugog razreda II. osnovne škole Bjelovar.

Inače,  Broj 112 prvi put je uveden 1991. kako bi putnici u Europi mogli birati samo jedan broj umjesto da moraju pamtiti različite brojeve žurnih službi za svaku zemlju.

Republika Hrvatska u operativnu funkciju broj 112 je stavila prije jedanaest godina, 11. veljače 2005. godine čime se pridružila jedinstvenom europskom projektu omogućavanja dojavljivanja nesreća i potreba za djelovanjem hitnih službi na jedinstveni broj.

Uvođenjem broja 112 dobivena je jedinstvena “ulazna točka” za traženje pomoći pa svaki unesrećeni može brzo zatražiti pomoć, ne razmišljajući pritom koga mora pozivati i tko mu sve i kako treba pomoći.

Operater po zaprimanju poziva žurno spaja u konferencijsku vezu najpotrebniju žurnu službu, te po potrebi obavještava strukovno i teritorijalno i druge nadležne hitne i inspekcijske službe koje trebaju pružiti pomoć ili poduzeti potrebne zaštitne mjere.